× ABONNEREN

Activiteit remt de achteruitgang van orale functies

Gerodontologie

Door op 10-01-2020
  • Bron
  • Reacties (0)

In Japan heeft men het streven ouderen zo lang mogelijk gezond thuis te houden. Daartoe worden ze gestimuleerd deel te nemen aan fysieke en sociale activiteiten. Deze worden georganiseerd in wijkcentra die zich op loopafstand bevinden. Met dit transversale onderzoek werd gepoogd relaties te vinden tussen de termijn van deelname aan deze activiteiten, orale functies en mondgezondheid.

Participanten waren 108 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 77,6 ± 5,7 jaar die in wijkcentra in de stad Takehara wekelijks aan diverse sociale en fysieke activiteiten deelnamen. Onderdeel hiervan waren ook orale activiteiten, gericht op het slikproces. In het kader van het onderzoek inventariseerde een mondhygiënist bij iedere vrouw het aantal gebitselementen en het gebruik van gebitsprothesen. Van de tongrug werd een vochtmonster genomen met een speciaal apparaat dat het aantal bacteriekolonies per milliliter kan vaststellen. Meetmethoden voor orale functies waren een vochtigheidstest, een tongdruktest, een spraaktest en een sliktest. Met vragenlijsten werden het risico op dysfagie, de kwetsbaarheid en het mondzorggedrag bepaald.

Gemiddeld hadden de participanten 16,8 ± 9,9 gebitselementen en bijna 65% had een volledige of partiële gebitsprothese. Leeftijd bleek statistisch significant negatief gecorreleerd met tongdruk en spraak- en slikfunctie. Kwetsbaarheid was statistisch significant negatief gecorreleerd met spraak- en slikfunctie. De termijn van deelname aan het activiteitenprogramma varieerde van 1 maand tot 7 jaar. Als deze termijn minimaal 3 jaar was, vertoonden de participanten een statistisch significant positieve correlatie tussen leeftijd en mondvochtigheid, terwijl dit bij een kortere termijn een statistisch significant negatieve correlatie was. Participanten die korter dan 3 jaar hadden deelgenomen vertoonden een statistisch significant negatieve correlatie tussen leeftijd en orale functies, zoals bepaald met de tongdruk-, de spraak- en de sliktest.

Conclusie. Afgaand op de resultaten van dit onderzoek zou langdurige deelname aan sociale en (orale) fysieke activiteiten door ouderen de achteruitgang van orale functies kunnen afremmen.

Bron

Miyoshi S, Shigeishi H, Fukada E, Nosou M, Amano H, Sugiyama M. Association of oral function with long-term participation in community-based oral exercise programs in older Japanese women: A cross-sectional study. J Clin Med Res 2019; 11: 165-170.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) C. de Baat
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 10 januari 2020
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 127 - editie 1 - januari 2020; 61

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog