× ABONNEREN

Bilaterale sagittale splijtingsosteotomie vermindert TMD

Gnatologie

Door op 10-01-2020
  • Bron
  • Reacties (0)

Orthognathische chirurgische behandeling van een malocclusie reduceert soms een temporomandibulaire disfunctie (TMD), maar het tegenovergestelde komt ook voor. Met dit onderzoek werd beoogd de prevalentie van subdiagnosen van TMD bij patiënten die vanwege een Angle Klasse II-malocclusie een bilaterale sagittale splijtingsosteotomie (BSSO) hadden ondergaan te vergelijken met de prevalentie daarvan bij patiënten met dezelfde afwijking die nog geen BSSO hadden gekregen.

In de stad Tampere in Finland werden 77 patiënten geselecteerd die 4 tot 8 jaar tevoren een BSSO hadden ondergaan omdat zij waren gediagnosticeerd met een Angle Klasse II-malocclusie (BSSO-groep). Hun gemiddelde leeftijd was 41 jaar met een spreiding van 19 tot 71 jaar en 71% was vrouw. Als controlegroep fungeerden 19 vrouwen en 3 mannen met een gemiddelde leeftijd van 35 jaar, variërend van 18 tot 56 jaar. Ook zij hadden de diagnose Angle Klasse II-malocclusie, maar zij wachtten nog op de uitvoering van een chirurgische behandeling. In beide groepen werden de Diagnostic Criteria voor TMD (DC/TMD) gebruikt om de eventuele subdiagnosen van TMD te stellen.

In de controlegroep kwam statistisch significant meer spierpijn (myalgie) voor dan in de BSSO-groep, met uitzondering van de subdiagnose uitstralende myofasciale pijn. Hetzelfde gold voor de pijngerelateerde subdiagnosen die te maken hebben met degeneratie van de gewrichten (artralgie). In de BSSO-groep kwamen statistisch significant meer subdiagnosen voor die zijn gerelateerd aan verplaatsing van de discus articularis dan in de controlegroep. Voor de BSSO- en de controlegroep samen gold dat vrouwen statistisch significant meer pijn, hoofdpijn en beperking van de mondopening door verplaatsing van de discus articularis hadden dan mannen.

Conclusie. De prevalentie van vooral pijngerelateerde subdiagnosen van TMD was statistisch significant kleiner bij patiënten die vanwege een Angle Klasse II-malocclusie een BSSO hadden ondergaan dan bij de controlegroep. De BSSO lijkt daarom een gunstig effect te hebben op TMD.

Bron

Paunonen J, Helminen M, Sipilä K, Peltomäki T. Temporomandibular disorders in Class II malocclusion patients after surgical mandibular advancement treatment as compared to non-treated patients. J Oral Rehabil 2019; 46: 605-610.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) C. de Baat
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 10 januari 2020
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 127 - editie 1 - januari 2020; 61-62

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog