× ABONNEREN

Effectiviteit van kleefmiddelen voor gebitsprothesen

Prothetische tandheelkunde

Door op 19-08-2021
  • Reacties (0)

Kleefmiddelen worden veel toegepast om de functie van gebitsprothesen te verbeteren. Onderzoekers van de universiteit van Hong Kong hebben een systematisch literatuuronderzoek en een meta-analyse verricht naar de effectiviteit van alle typen kleefmiddelen bij mensen met volledige gebitsprothesen.

Een zoekactie naar placebogecontroleerde (gerandomiseerde) klinische onderzoeken werd uitgevoerd in 5 elektronische gegevensbestanden: Medline, Embase, CENTRAL, ClinicalTrials en Google Scholar. De onderzoeken moesten voldoen aan de criteria volgens PICOS (‘patients/population’, ‘intervention’, ‘comparison’, ‘outcomes’) en aan de GRADE-kwaliteitscriteria. Het risico op vertekening van de resultaten werd bepaald met de criteria van het Cochrane Handbook. Met de zoekactie werden 1.729 artikelen gevonden. Van de beschreven onderzoeken voldeden 39 aan alle criteria. De gegevens van 22 onderzoeken waren geschikt voor het verrichten van een meta-analyse. In deze onderzoeken is gebruikgemaakt van 3 meetmethoden voor de bepaling van de effectiviteit: retentie, maximale bijtkracht en kauwprestatie. Om verschillen aan te tonen tussen verrichte metingen met en zonder gebruik van een kleefmiddel werd het gestandaardiseerd verschil van gemiddelden (SMD) toegepast, een statistische parameter die de effectgrootte weergeeft.  

Aangetoond kon worden dat toepassing van een kleefmiddel de retentie van volledige gebitsprothesen statistisch significant doet toenemen (SMD = 1,34; 95% CI = 0,89-1,79). Dit effect is groter bij mandibulaire dan bij maxillaire gebitsprothesen. Verder is de maximale incisale bijtkracht statistisch significant groter bij gebruik van een kleefmiddel (SMD = 0,98; 95% CI = 0,50-1,47). Deze positieve invloed is groter bij bestaande dan bij nieuw vervaardigde gebitsprothesen. Als laatste bleek ook de kauwprestatie statistisch significant beter bij het gebruik van een kleefmiddel (SMD = 0,72; 95% CI = 0,23-1,22). In de meeste onderzoeken zijn poeders en pasta’s als type kleefmiddel gebruikt. De effectiviteit van poeders lijkt afhankelijk van de beschikbare kwantiteit en kwaliteit van speeksel. 

Conclusie. Ongeacht het type kleefmiddel, kan de toepassing ervan de functie van volledige gebitsprothesen verbeteren, specifiek waar het betreft de retentie, de maximale incisale bijtkracht en de kauwprestatie.

Bron

Shu X, Fan Y, Lo ECM, Leung KCM. A systematic review and meta-analysis to evaluate the efficacy of denture adhesives. J Dent 2021; 108: 103638.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) C. de Baat
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 19 augustus 2021
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 0 - editie - Epub Excerpten 2021

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog