× ABONNEREN

Heeft wachten met poetsen zin?

Basiswetenschappen

Door op 04-06-2021
  • Reacties (0)

Er bestaat een controverse over de effectiviteit van het wachten met poetsen in relatie tot de vermindering van erosieve gebitsslijtage. Het doel van dit systematische literatuuronderzoek en meta-analyse was te beoordelen of het wachten met poetsen na een zuuraanval effect had op de erosieve gebitsslijtage.

PubMed-, Embase- en Web of Science-databases werden systematisch door 2 beoordelaars doorzocht op in situ- en in vitro-onderzoeken waarbij direct poetsen met het poetsen na een bepaalde tijd werd vergeleken op het effect op erosieve gebitsslijtage. De heterogeniteit werd beoordeeld met de Cochran Q-test en I2-statistieken. Van de 565 potentieel relevante onderzoeken werden 26 full-text artikelen beoordeeld op hun geschiktheid. Twaalf artikelen werden geïncludeerd in het systematische literatuuronderzoek en 11 artikelen in de kwalitatieve analyse. Er werd geen significant verschil in de gebitsslijtage bij humaan glazuur waargenomen bij het uitstellen van of onmiddellijk tandenpoetsen (p = 0,13), terwijl significant minder erosieve gebitsslijtage bij runderglazuur werd waargenomen na uitstel van tandenpoetsen (p < 0,001). Er werd geen significant verschil in erosieve gebitsslijtage bij runderdentine waargenomen tussen het uitstellen van en onmiddellijk tandenpoetsen (p = 0,34). Onderzoek met humaan dentine ontbrak. Analyses van subgroepen toonden aan dat het gebruik van fluoridetandpasta significant kan bijdragen aan de vermindering van erosieve gebitsslijtage en abrasie bij humaan glazuur (p = 0,02).

Conclusie. Runder- en humane gebitselementen zijn niet te vergelijken als het om erosieve gebitsslijtage en abrasie gaat in relatie tot tandpoetsen. Het uitstellen van tandenpoetsen na een zuuraanval was niet effectief bij de vermindering van de erosieve gebitsslijtage bij humaan glazuur in vergelijking met direct tandenpoetsen, terwijl het wel effectief was bij de vermindering van de erosieve gebitsslijtage bij runderglazuur. Voor de praktijk is dit onderzoek in zoverre relevant dat alleen het wachten met tandenpoetsen na consumptie van erosieve voedingsmiddelen of dranken erosieve glazuurslijtage niet kan voorkomen.

Bron

Hong D, Lin X, Wiegand A , Yu H. Does delayed toothbrushing after the consumption of erosive foodstuffs or beverages decrease erosive tooth wear? A systematic review and meta-analysis. Clin Oral Investig 2020; 24: 4169–4183.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) D.L. Gambon
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 4 juni 2021
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 128 - editie 6 - juni 2021; 339-340

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog