× ABONNEREN

Infiltratie van kunststof in carieuze approximale vlakken

Preventieve tandheelkunde

Door op 03-04-2020
  • Reacties (0)

In de jaren 1970 werd geëxperimenteerd met een op kunststofbasis vervaardigd materiaal dat door middel van penetratie in het glazuur van approximale vlakken de voortgang van carieuze laesies zou bestrijden. De toenmalige gebruikte kunststof kon echter niet diep in de laesie penetreren en was toxisch. Zo’n 10-12 jaar geleden verschenen de eerste publicaties die deze behandelaanpak, maar met veranderd kunststofmateriaal, nieuw leven inbliezen. Inmiddels zijn goede resultaten met deze aanpak onder verschillende klinische omstandigheden gepubliceerd. Het doel van dit onderzoek was de additionele effectiviteit van infiltratie met kunststof in carieuze laesies in approximale vlakken bij volwassenen met een hoog cariësrisico en die behandeld werden volgens gangbare preventieve maatregelen na 3 jaar te onderzoeken.

Het onderzoek vond plaats bij 42 jongvolwassenen die 2 actieve niet-gecaviteerde carieuze laesies in approximale vlakken hadden. Het onderzoek volgde een split-mouth opzet. Bij alle geïncludeerde vlakken werden regelmatige profylaxe en fluoridevernis-applicatie uitgevoerd (controle). In de testgroep werd de laesie door middel van infiltratie behandeld terwijl de controlelaesie op dezelfde wijze werd benaderd maar zonder het aanbrengen van het kunststofmateriaal. Progressie van de laesies werd aan de hand van röntgenopnamen, die met regelmaat waren genomen, door 2 onafhankelijke evaluatoren beoordeeld. Na 3 jaar werden 29 behandelparen in blijvende gebitselementen in de zijdelingse delen in de longitudinale analyse opgenomen. De resultaten staan in de tabel. Er werden geen bijwerkingen geregistreerd. In de testgroep werd progressie van carieuze laesies in 4 gevallen en in de controlegroep in 14 gevallen geconstateerd. Dit verschil (48,3%) is statistisch significant.

Conclusie. Infiltratie van carieuze laesies in approximale vlakken is effectiever in het temperen van de voortgang van de laesies dan het regelmatige uitvoeren van profylactische maatregelen en het aanbrengen van fluoridevernis over een periode van 3 jaar.

Bron

Peters MC, Hopkins AR Jr, Zhu L, Yu Q. Efficacy of proximal resin infiltration on caries inhibition: results from a 3-year randomized controlled clinical trial. J Dent Res 2019; 98: 1497-1502.

Tabel. Cumulatieve voortgang door glazuur en buitenste 1/3 dentine voor test (kunststof infiltratie) en controlegroep na 3 jaar.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) J.E.F.M. Frencken
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 3 april 2020
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 127 - editie 4 - april 2020; 266

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog