× ABONNEREN

Invloed van parodontale behandeling op de glycemie van diabetespatiënten

Parodontologie

Door op 05-03-2021
  • Reacties (0)

Hoewel veel onderzoek is verricht naar de invloed van parodontale behandeling op de glycemie zijn de resultaten hiervan niet eenduidig. De onderzoekers beoogden de invloed van parodontale behandeling te bepalen op de glycemie van patiënten met diabetes mellitus type 2 en chronische parodontitis.

Er werd een gerandomiseerd placebogecontroleerd klinisch onderzoek uitgevoerd onder 88 40- tot 70-jarigen die al meer dan 5 jaar diabetes mellitus type 2 hadden met 7-9% geglyceerd hemoglobine (HbA1c) in hun bloed. Zij hadden minimaal 6 gebitselementen. Minstens 4 hiervan hadden op minstens 1 locatie minimaal 3 mm verlies van parodontale aanhechting en een parodontale pocket van minimaal 4 mm diepte. Verder waren ze niet zwanger, geen alcoholist en niet-rokend, hadden ze geen andere systemische ziekten dan diabetes mellitus en hypertensie, geen diabetescomplicaties en geen allergie voor metronidazol en amoxicilline. In de laatste 6 maanden hadden ze geen parodontale behandeling en antibioticummedicatie gekregen. De aselect samengestelde experimentele groep van 44 participanten kreeg een parodontale interventie bestaande uit instructie mondverzorging, scaling, rootplaning en 2 weken medicatie met 3 keer daags 400 mg metronidazol en 500 mg amoxicilline. Na de onderzoeksperiode van 3 maanden kreeg de controlegroep alsnog de interventie. Voor de interventie en 3 maanden later kregen beide groepen een volledig parodontaal onderzoek en werd een bloedmonster genomen om de HbA1c-waarde te bepalen.

In de experimentele groep waren na de interventie de frequenties van tandenpoetsen en van flossen statistisch significant toegenomen, maar in de controlegroep niet. Na de interventie waren in de experimentele groep de kwantiteit biofilm, pocketdiepten, bloedingsindex, verlies van parodontale aanhechting en HbA1c-waarden statistisch significant afgenomen, terwijl in de controlegroep het tegenovergestelde werd waargenomen. Het verschil in HbA1c-waarden tussen interventie- en controlegroep na de interventie was statistisch significant.

Conclusie. Parodontale behandeling van patiënten met diabetes mellitus type 2 en chronische parodontitis heeft een gunstige invloed op hun glycemie.

Bron

El-Makaky Y, Shalaby HK. The effects of non-surgical periodontal therapy on glycemic control in diabetic patients: A randomized controlled trial. Oral Dis 2020; 26: 822-829.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) C. de Baat
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 5 maart 2021
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 128 - editie 3 - maart 2021; 178

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog