× ABONNEREN

Inzet van mobieltje voor gingivitisreductie

Preventieve Tandheelkunde

Door op 04-10-2019
  • Reacties (0)

Het gebruik van mobiele applicaties en tekstberichten neemt snel toe, ook als mogelijke interventie voor het bevorderen van gezondheidsgedrag dan wel -vaardigheden, om binnen het preventieve proces in de gezondheidzorg te worden ingezet.

Het systematisch literatuuronderzoek had tot doel mobiele applicaties en tekstberichten te vergelijken met de traditionele wijze van mondhygiëne-instructie. Als uitkomstmaat werd de hoeveelheid gingivitis beoordeeld en de mondzorgkennis. Daarvoor werd gekeken naar pubers, volwassenen en moeders van jonge kinderen. De zoekstrategie leverde ruim 3.000 artikelen op waarvan er 15 werden geïncludeerd met inachtneming van de inclusiecriteria. Maar liefst 11 van de geïncludeerde artikelen gingen over onderzoek onder pubers met orthodontische apparatuur. Omdat de zoekstrategie half juli 2018 was uitgevoerd, was het artikel van Janneke Scheerman over de ‘WitGebit app’, dat vlak daarna werd gepubliceerd en dezelfde doelgroep betrof, niet opgenomen.

In 80% van de artikelen werden tekstberichten gebruikt, in 87% werden positieve effecten gemeten door het gebruik van een mobiele applicatie. Dit werd voornamelijk geïllustreerd door een significante afname in de plaque- en gingivitisscores in de meta-analyse. Het beoogde gezondheidsgedrag en -vaardigheden uit de geïncludeerde onderzoeken werd slechts in algemene termen beschreven.

Als kritische noot dient te worden opgemerkt dat Verploegen en Schuller recent juist concludeerden dat jongvolwassenen, als het erosie betreft, graag persoonlijke informatie verkrijgen van de mondzorgverlener ondersteund met geschreven informatie. Deze dient dan wel aan te sluiten op de problematiek van de patiënt. Slechts een klein deel gaf aan een app daar een geschikt medium voor te vinden. Kortom, het mobieltje inbrengen als interventie in de dagelijkse praktijk heeft nog handen en voeten nodig.

Conclusie. Digitale ondersteuning het behulp van zogenoemde ‘mHealth’ kan worden gebruikt om gingivitisreductie te bewerkstellingen door het vergroten van de mondgezondheidskennis en het bevorderen van de mondverzorging.

Beeld: Shutterstock

Bron

Toniazzo MP, Nodari D, Muniz FWMG, Weidlich P. Effect of mHealth in improving oral hygiene: a systematic review with meta-analysis. J Clin Periodontol 201; 46: 297-309.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) D.E. Slot
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 4 oktober 2019
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 126 - editie 10 - oktober 2019; 544-545

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog