× ABONNEREN

Mondziekten in de wereld

Sociale tandheelkunde

Door op 05-02-2021
  • Reacties (0)

Al decennia lang worden gegevens over mondziekten uit de hele wereld verzameld, geanalyseerd en gerapporteerd. Het onderzoek heeft de naam ‘Global Burden of Disease’. De resultaten betreffen, onder andere, de geschatte waarde van de prevalentie en incidentie van de meest voorkomende mondziekten. In het onderhavige onderzoek zijn de resultaten over de periode 1990-2017 gerapporteerd, opgesplitst naar de inkomstencategorie zoals die door de Wereldbank is opgesteld.

Wereldwijd kwamen mondziekten bij 3,5 miljard mensen voor; 2,3 miljard hadden onbehandelde caviteiten in het blijvende gebit; 796 miljoen hadden ernstige parodontitis (pocketdiepte ≥ 6 mm) en 532 miljoen vertoonden onbehandelde caviteiten in het tijdelijke gebit. De prevalentie van onbehandelde caviteiten in het tijdelijke gebit piekte op 5-jarige leeftijd, in het blijvende gebit tussen 20 en 24 jaar en van ernstige parodontitis tussen 60 en 64 jaar. Tussen 1990 en 2017 nam de prevalentie van onbehandelde caviteiten in het tijdelijke gebit met 7,9% af en de incidentie met 2,2%. In het blijvende gebit nam de prevalentie met 8,8% af en de incidentie met 0,6%. De prevalentie van ernstige parodontitis nam tussen de 2 jaren met 5,8% toe en de incidentie met 4,3%. De prevalentie van onbehandelde caviteiten en ernstige parodontitis nam af in landen met een hoog inkomen en nam toe in landen met een laag inkomen. De gezondheidslast van deze mondziekten was lager in landen met een hoog inkomen dan in landen met een laag inkomen.

De onderzoekers bevelen aan om succesvolle mondzorgprogramma’s verder te verbeteren, mondzorg te integreren in eerstelijnsgezondheidszorgprogramma’s, bewezen behandelingen te introduceren in landen waar mondziekten toenemen en de kosten voor mondzorg in kaart te brengen.

Conclusie.Het verbeteren van mondaandoeningen is in 2017 nog steeds een uitdaging. Sociale ongelijkheid in mondaandoeningen bestaat wereldwijd.

Bron

Bernabe E, Marcenes W, Hernandez CR, et al. Global, regional, and national levels and trends in burden of oral conditions from 1990 to 2017: a systematic analysis for the Global Burden of Disease 2017 Study. J Dent Res 2020; 99: 362-373

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) J.E.F.M. Frencken
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 5 februari 2021
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 128 - editie 2 - februari 2021; 122

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog