× ABONNEREN

Patiënttevredenheid met implantaten in de esthetische zone

Restauratieve tandheelkunde

Door op 06-05-2021
  • Reacties (0)

Voor tandartsen zijn de conditie van de harde en zachte weefsels, de kauwfunctie en de identificeerbare markers van esthetische harmonie van restauraties in de esthetische zone vaak de belangrijkste uitkomstmaten. Aangezien de behandeling impact heeft op het psychologische profiel en het sociale leven van de patiënt, is het ook belangrijk om het patiëntenperspectief in acht te nemen. Het doel van dit systematisch literatuuronderzoek was de patiënttevredenheid met de esthetiek, fonetiek en functie van implantaatgedragen vaste constructies in de esthetische zone te evalueren door het meten van de Oral Health Related Quality of Life (OHRQoL).

In totaal werden 13 onderzoeken geselecteerd uit de databanken van Ovid, PubMed, Web of Science, Scopus en Cochrane Library. Hiervan hadden 6 onderzoeken OHRQol-resultaten van voor en na de behandeling. De overige 7 onderzoeken hadden enkel de OHRQol na de behandeling onderzocht.

Belangrijke factoren in de OHRQoL waren verbetering van de kauwfunctie en de esthetiek. De belangrijkste en meest benoemde factor uit de zelfrapportage van patiënten was het gingivaprofiel. Voor de rehabilitatie van aangrenzende mucosa speelde een correcte positie en oriëntatie van de restauratieve constructie een belangrijke rol. Verder werden de positie van de bovenlip, grootte van de tanden en de lachlijn benoemd als bepalende factoren voor de tevredenheid van de esthetiek. Over de invloed van fonetiek op de QHRQoL waren te weinig gegevens beschikbaar om een conclusie te kunnen trekken.

Conclusie. Implantaatgedragen vaste constructies in de esthetische zone hadden over het algemeen een positieve impact op de OHRQoL. De patiënttevredenheid over de behandeling nam echter af naarmate meer gebitselementen werden vervangen door implantaten.

Bron

Ramani RS, Bennani V, Aarts JM, Choi JJE, Brunton PA. Patient satisfaction with esthetics, phonetics, and function following implant-supported fixed restorative treatment in the esthetic zone: A systematic review. J Esthet Restor Dent 2020; 7: 662-672.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) C.T. Fong
M.S. Cune
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 6 mei 2021
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 128 - editie 5 - mei 2021; 289

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog