× ABONNEREN

Poetsen met een app

Sociale tandheelkunde

Door op 08-01-2021
  • Reacties (0)

Ongeveer de helft van de 6 en 7-jarige kinderen in Duitsland is cariësvrij. Daarmee is de tandheelkundige zorg nog ver verwijderd van haar doelstelling: 80% cariësvrije 6-jarigen in 2020. Cariës ontstaat nog vaak heel vroeg in het melkgebit van zeer jonge kinderen. Dat betekent dat preventieve zorg en een goede mondhygiëne daadwerkelijk ook op zeer jonge leeftijd moeten starten. Het doel van dit onderzoek was het bestuderen van de effectiviteit van een smartphone-app gekoppeld aan een handtandenborstel, voorzien van een sensor, op het poetsen van 5- en 6-jarigen.

In dit prospectieve, gecontroleerde, enkelblinde, gerandomiseerde klinische onderzoek werden 49 kinderen (gemiddelde leeftijd 5,1 jaar) verdeeld over een test- en controlegroep. Alle kinderen kregen een handtandenborstel voorzien van een sensor en mondhygiëne-instructie. Alleen de kinderen uit de testgroep kregen bovendien een smartphone-app om hen te belonen als daar op ‘groen’ van de bewegingen en de hoeveelheid besteedde tijd aanleiding voor was. Op het nulmoment, na 6 en 12 weken werden plaque- en gingivascores opgenomen.

Op het nulmoment was er geen verschil waarneembaar tussen de groepen met betrekking tot de plaquescore, gemeten met de Quigley Hein Index en de bloedingsindex van de gingiva, gemeten met de Papillary Bleeding Index. Na 6 en 12 weken liet de testgroep significant betere resultaten zien dan de controlegroep (tab. 1).

Tabel 1. Plaque- en gingivascores van de testgroep versus de controlegroep.

Conclusie. Het gebruik van een smartphone-app biedt op de korte termijn hoopvolle resultaten voor het verbeteren van de mondhygiëne bij jonge kinderen. Langetermijnresultaten moeten laten zien of dit effect bestendig is of als novelty effect moet worden aangeduid.

Bron

Alkilzy M, Midani R, Hofer M, Splieth C. Improving toothbrushing with a smartphone app: results of a randomized controlled trial. Caries Res 2019; 53: 628-635.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) J.H.G. Poorterman
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 8 januari 2021
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 128 - editie 1 - januari 2021; 60

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog