× ABONNEREN

Risico op myocard- en herseninfarct na dentale behandelingen

Algemene ziekteleer

Door op 04-10-2019
  • Reacties (0)

Op grond van de resultaten van recente kleinschalige onderzoeken is geopperd dat invasieve dentale behandelingen atherosclerose induceren door invasie van orale bacteriën in de bloedcirculatie. Potentiële confounders in deze onderzoeken zijn diabetes mellitus, obesitas en roken. De doelstelling van dit onderzoek was de mogelijke relatie te bepalen tussen invasieve dentale behandelingen en het ontstaan van myocardinfarct en ischemisch cerebrovasculair accident (herseninfarct).

De bron van onderzoeksgegevens over de periode 2002-2013 was het elektronische bestand van de nationale zorgverzekering van Taiwan. Geselecteerd werden alle personen die de diagnosen myocardinfarct en herseninfarct hadden gekregen en, als negatieve controlegroep, alle personen die de diagnose brandwonden hadden gekregen. Als relevante comorbiditeiten werden diabetes mellitus, hypertensie, hyperlipidemie en hartfalen geregistreerd. Tevens werd geregistreerd wanneer zij een dentale behandeling hadden ondergaan met risico op invasie van orale bacteriën in de bloedcirculatie, zoals parodontale behandelingen en extracties. Met deze gegevens werden 2 onderzoeken verricht. Bij het eerste vormden dentale risicobehandelingen het uitgangspunt. Bekeken werd of deze waren verricht tot 3 en 7 dagen en tot 2, 4, 8, 16, 20 en 24 weken voor de diagnosestelling (case-crossover). Bij het tweede onderzoek was het uitgangspunt de periode tussen 1 januari 2004 of de datum daarna waarop de leeftijd van 20 jaar was bereikt en 31 december 2013 of de datum van overlijden. Bekeken werd of een van de diagnosen was gesteld tot 3, 7 of 14 dagen of tot 4, 8, 12, 16, 20 en 24 weken na een dentale risicobehandeling (self-controlled case series).

Participanten aan het eerste en het tweede onderzoek waren respectievelijk 123.819 en 117.655 personen met een myocardinfarct en respectievelijk 327.179 en 298.757 personen met een herseninfarct. Beide onderzoeken lieten zien dat er geen statistisch significante relaties waren tussen dentale risicobehandelingen en het ontstaan van myocard- en herseninfarct.

Conclusie. Voor de bevolking van Taiwan waren op termijn van 24 weken invasieve dentale behandelingen niet inducerend voor myocard- en herseninfarct, maar effecten op langere termijn kunnen niet worden uitgesloten.

Bron

Chen TT, D’Aiuto F, Yeh YC, Lai MS, Chien KL, Tu YK. Risk of myocardial infarction and ischemic stroke after dental treatments. J Dent Res 2019; 98: 157-163.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) C. de Baat
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 4 oktober 2019
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 126 - editie 10 - oktober 2019; 542-543

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog