× ABONNEREN

Schouderloze preparatie voor keramische kroon

Prothetische tandheelkunde

Door op 04-09-2020
  • Reacties (0)

Onderzocht werd of een minder invasieve kroonpreparatie acceptabel is voor het toepassen van keramische restauraties. Daartoe werd de breukweerstand van 2 keramische systemen onderzocht bij kronen op 2 verschillende preparatievormen: de gebruikelijke chamfer-schouder en de preparatie met dun uitlopende rand. De keramische materialen waren Celtra Duo, een met zirkoniumdioxide versterkt lithiumsilicaat glaskeramiek (Denstply Sirona) en Katana, een monolithisch zirkoniumdioxide (Noritaka).

Veertig intacte menselijke maxillaire premolaren, geëxtraheerd om orthodontische of parodontale redenen, werden verdeeld in 2 preparatiegroepen: een groep met een schouderpreparatie (chamfer van 1 mm) en een groep met een minimaal invasief geprepareerde dun uitlopende rand van 0,5 mm. Alle kronen werden gecementeerd met G-CEM (GC). De voorbereiding van de kronen was verschillend: de Celtra Duo kronen werden eerst geëtst met HF zuur, waarna porselein primer werd aangebracht. De Katana kronen werden eerst gezandstraald, daarna werd zirkoniumdioxide primer aangebracht. Na het cementeren werden alle kronen onderworpen aan 5.000 thermische cycli en vervolgens werden ze belast door een stalen bolletje van 5 mm diameter met een belasting van 5.000 N langzaam op het occlusale oppervlak te drukken tot breuk optrad.

De 2 verschillende preparatievormen hadden geen significante invloed op de breukweerstand van de restauraties. De breukweerstand van de materialen verschilde echter sterk: Katana had een breuksterkte van ongeveer 1.300 N en Celtra Duo van slechts 480 N. Ondanks de verschillende randdiktes vertoonde geen van de materialen breuk langs de preparatierand. De meeste breuken waren op het occlusale vlak op de overgang tussen keramiek en cement.

Wel waren er grote verschillen in het falen van de materialen: in de Celtra Duo-groep vonden tijdens de breuktest al in een vroeg stadium repareerbare ongelukjes plaats zoals delaminatie (gunstige breuk) of verlies van een stukje van de kroon en bij toenemende belasting breuk van de kroon waarbij (‘slechts’) de helft van de kroon losraakte. In de Katana-groep traden bij toenemende belasting voornamelijk onherstelbare breuken op van de kroon of zelfs breuk van het gebitselement. De krachten waarbij dit optrad waren dan ook rond de 1.300 N, ver boven de maximale breuksterkte van 480 N van Celtra Duo.

Conclusie. Met zirkoniumdioxide versterkte glaskeramische kronen en monolithische zirkoniumdioxide kronen vereisen niet meer de invasieve chamferpreparatie. De dun uitlopende preparatie lijkt (in vitro althans) een even sterke kroon op te leveren.

Bron

Kasem AT, Sakrana AA, Ellayeh M, Özcan M. Evaluation of zirconia and zirconia-reinforced glass ceramic systems fabricated for minimal invasive preparations using a novel standardization method. J Esth Restor Dent 2020; 32: 560-568.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) A.M. van Luijk
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 4 september 2020
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 127 - editie 09 - september 2020; 501-502

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog