× ABONNEREN

Sensitiviteit voor pijn vergroot risico op traumagerelateerde TMD

Gnatologie

Door op 08-01-2021
  • Reacties (0)

Temporomandibulaire stoornissen (TMD) kunnen pijn en bewegingsbeperking van de mandibula met zich meebrengen. Vaak is een causale pathologie niet aanwijsbaar. De onderzoekers beoogden vast te stellen of fysiek trauma en sensitiviteit voor pijn risicofactoren zijn voor het ontstaan van pijnlijke temporomandibulaire stoornissen.

De onderzoekspopulatie bestond uit 18- tot 44-jarige bezoekers van 4 mondzorgklinieken in de Verenigde Staten die geen klachten over TMD hadden en die in het voorgaande half jaar niet waren geconfronteerd met een fysiek trauma. Deze personen werden onderworpen aan kwantitatieve sensitiviteitstesten. Vervolgens werd gedurende de periode 2006-2011 elke 3 maanden een vragenlijst afgenomen die ging over eventueel ervaren fysieke trauma’s, inclusief pijn in de temporomandibulaire gewrichten tijdens geeuwen en bij het sluiten van de mond. Bij 260 personen werd tijdens de vervolgperiode volgens de vigerende internationale criteria een pijnlijke TMD-stoornis gediagnosticeerd. Voor ieder van deze personen werd uit de personen van de onderzoekspopulatie die hetzelfde geslacht hadden, tot dezelfde mondzorgkliniek behoorden en tegelijk participant van het onderzoek waren geworden aselect een controlepersoon gekozen. Uiteindelijk bestonden de experimentele en de controlegroep uit respectievelijk 233 en 176 participanten.

Tijdens de vervolgperiode rapporteerde in de experimentele groep 38,2% 1 of meer fysieke trauma’s en in de controlegroep 13,1%. Deze trauma’s waren statistisch significant gecorreleerd met pijnlijke TMD-stoornissen. Het risico op een fysiek trauma bij de diagnose pijnlijke TMD-stoornis was statistisch significant groter bij participanten die een hoge score vertoonden op de kwantitatieve sensitiviteitstest voor warmtepijn dan bij participanten die hierop laag scoorden. Trauma’s van de temporomandibulaire gewrichten waren sterk gecorreleerd met een groter risico op pijnlijke TMD-stoornissen en dit risico was groter bij participanten die een hoge score vertoonden op de kwantitatieve sensitiviteitstest voor warmtepijn dan bij participanten die hierop lager scoorden.

Conclusie. Trauma’s van de temporomandibulaire gewrichten en sensitiviteit voor (warmte)pijn lijken risicofactoren voor het ontstaan van pijnlijke temporomandibulaire stoornissen.

Bron

Sharma S, Ohrbach R, Fillingim RB, Greenspan JD, Slade G. Pain sensitivity modifies risk of injury-related temporomandibular disorder. J Dent Res 2020; 99: 530-536.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) C. de Baat
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 8 januari 2021
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 128 - editie 1 - januari 2021; 64

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog