× ABONNEREN

Tandheelkundig trauma en het effect op kwaliteit van leven bij studenten

Kindertandheelkunde

Door op 06-05-2021
  • Reacties (0)

Tandheelkundige traumata komen zeer geregeld voor, waarbij tandheelkundig letsel kan resulteren in levenslange fysieke en mentale trauma’s met mogelijke financiële consequenties. Bij kinderen in de leeftijd 4-10 jaar laten eerdere onderzoeken zien dat tandheelkundig trauma een negatieve impact kan hebben op hun kwaliteit van leven. Het is niet duidelijk of hetzelfde geldt voor jongvolwassenen.

Het doel van dit onderzoek was de impact van tandheelkundig trauma op de kwaliteit van leven in relatie tot de mondgezondheid (OHRQoL) van jongvolwassenen te onderzoeken en te bepalen of persoonlijkheidskenmerken op de OHRQoL van invloed waren. Een cross-sectioneel onderzoek werd aan de hand van vragen met betrekking tot eerder tandheelkundig trauma onder universiteitsstudenten (n = 435) uitgevoerd. De OHRQoL werd beoordeeld met behulp van de korte vorm van het mondgezondheidsprofiel (OHIP-14) waarbij gekeken werd naar de impact die “vrij vaak” / “zeer vaak” voorkwam, zoals functionele beperkingen, fysieke pijn, psychisch ongemak, en lichamelijke/geestelijke beperkingen. De persoonlijkheidskenmerken werden gescoord aan de hand van de Positive and Negative Affect Scale (PANAS). Honderdtien studenten (25,3%) rapporteerden een tandheelkundige trauma te hebben doorgemaakt. Daarnaast had 55,6% van de studenten (n = 242) ervaring met de behandeling van cariës. Door 29,1% van de studenten met een voorgeschiedenis van tandheelkundig trauma werden een of meer OHIP-14-effecten gemeld. Dit percentage bleek lager (21,2%) bij de studenten zonder traumatische voorgeschiedenis. Bij de studenten met ervaring met een restauratieve behandeling was de impactprevalentie hoger (29,8%) in tegenstelling tot de studenten zonder deze behandeling (14,7%; p < 0,001). Een hogere PANAS-negatieve effectscore werd waargenomen bij degenen die een of meer OHIP-14-effecten rapporteerden (p < 0,001).

Conclusie. Hoewel tandheelkundig trauma geen negatieve invloed lijkt te hebben op OHRQoL bij jongvolwassenen, is dit door de behandeling van cariës in het verleden wel het geval. Negatieve emoties blijken de zelfrapportage van de mondgezondheid te beïnvloeden.

Bron

Bahho LA, Thomson WM, LA Foster Page LA, Drummond BK. Dental trauma experience and oral-health-related quality of life among university students. Austr Dent J 2020; 5: 220–224.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) D.L. Gambon
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 6 mei 2021
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 128 - editie 5 - mei 2021; 286

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog