× ABONNEREN

Tulsi-extract is effectief tegen halitose

Algemene ziekteleer

Door op 05-06-2020
  • Reacties (0)

Mondspoelmiddelen die chloorhexidine of waterstofperoxide bevatten, zijn effectief bij de bestrijding van halitose. Ze hebben echter ook bijwerkingen. Een extract van de plant ocimum sanctum, ook wel tulsi genoemd, wordt in sommige culturen toegepast om ontstekingen in de mond te bestrijden. Met dit onderzoek werd de effectiviteit van tulsi-extract op de bestrijding van halitose getest.

In een mondzorgkliniek in India werden 45 proefpersonen benaderd die objectief vastgestelde orale halitose hadden. De exclusiecriteria waren: roken, actieve parodontitis, veel cariëslaesies, antimicrobiële behandeling en een medische conditie die een mondonderzoek belemmert. De proefpersonen varieerden in leeftijd van 17 tot 35 jaar. Ze werden aselect verdeeld in 3 groepen van 15 en moesten gedurende 15 dagen 2 keer per dag 10 milliliter van een mondspoelmiddel gebruiken, als toevoeging op hun gebruikelijke methoden van mondverzorging. Per groep bevatten de mondspoelmiddelen chloorhexidine, waterstofperoxide, of tulsi-extract. Voor en na de interventie werden bij iedere proefpersoon dubbelblind metingen van de volgende onderzoeksvariabelen verricht: organoleptische onderzoek, een gingivitisindex, een biofilmindex en de kwantiteit van vluchtige zwavelverbindingen in een speekselmonster. Voor deze laatste meting werden de speekselmonsters in een laboratorium onderzocht met een nieuwe vorm van spectrofotometrie.

Vooraf verschilden de 3 groepen niet statistisch significant van elkaar op de 4 onderzoeksvariabelen. Na de interventie had elke onderzoeksvariabele gemiddeld statistisch significant lagere scores dan vooraf. De reducties van de organoleptische score en van de hoeveelheid vluchtige zwavelverbindingen waren statistisch significant groter in de chloorhexidine- en de waterstofperoxidegroep dan in de tulsi-extractgroep. In de chloorhexidinegroep bleken de reducties van de gingivitis- en de biofilmindex statistisch significant groter dan in de waterstofperoxide- en de tulsi-extractgroep.

Conclusie. Tulsi-extract bleek een effectief mondspoelmiddel bij de bestrijding van halitose, maar minder effectief dan chloorhexidine en waterstofperoxide. Omdat tulsi-extract geen bijwerkingen heeft en relatief goedkoop is, kan het bij de bestrijding van halitose toch een breed indicatiegebied hebben.

Bron

Sharma K, Acharya S, Verma E, Singhal D, Singla N. Efficacy of chlorhexidine, hydrogen peroxide and tulsi extract mouthwash in reducing halitosis using spectrophotometric analysis: A randomized controlled trial. J Clin Exp Dent 2019; 11: e457-e463.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) C. de Baat
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 5 juni 2020
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 127 - editie 06 - juni 2020; 387

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog