Verlies van de bovenkaak door denosumab

View the english summary Lees het volledige artikel in pdf (inloggen vereist)

Een 58-jarige man met in de voorgeschiedenis intraveneus gebruik van denosumab werd verwezen naar een afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie voor een gestoorde wondgenezing na een serie extracties. Bij intraoraal en röntgenologisch onderzoek werden meerdere haarden van blootliggend, necrotisch bot gezien met pusafvloed en bleek de bovenkaak gefractureerd op Le Fort 1-niveau. De behandeling bestond uit het toedienen van intraveneus antibiotica gevolgd door een hemimaxillectomie onder algehele anesthesie. Hoewel medicatiegerelateerde osteonecrose van de kaak vooral is beschreven bij patiënten die worden behandeld met bisfosfonaten, is het afgelopen decennium gebleken dat ook andere typen medicatie, met name denosumab, een dergelijk beeld kunnen veroorzaken. De behandeling van medicatiegerelateerde osteonecrose van de kaak is afhankelijk van het stadium van de aandoening. Bij gebruik van denosumab of bisfosfonaten (intraveneus of oraal in combinatie met corticosteroïden), een afwijkend röntgenologisch beeld of ontwikkelende osteonecrose is verwijzing naar een mka-chirurg op zijn plaats.

2 reacties

In het tijdschrift staat dat online de tabellen 3 en 4 in het artikel staan, deze zie ik echter niet weergegeven in bovenstaand artikel. Indien mogelijk en beschikbaar, zouden jullie deze alsnog willen plaatsen? Bedankt alvast!

M.L.A. van Ulsen op vrijdag 14 december 2018 om 12.12u

Geachte lezer,
De links naar de tabellen hebben wij nu ook bovenaan het artikel gezet. De vermeldingen naar tabellen 3 en 4 in paragraaf 'Discussie' stonden al gelinkt naar de genoemde tabellen, maar dit was inderdaad niet zo duidelijk zichtbaar.

NTVT Redactie op maandag 7 januari 2019 om 14.01u

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.