× ABONNEREN

Aansluiting mond-neusmasker verbetert effectiviteit

26 februari 2021 (2 reacties)

Kleine aanpassingen van een mond-neusmasker kunnen de pasvorm en daarmee de effectiviteit van de aansluiting en de filtratie (zogenoemd de fitted filtration efficiency, FFE) van de maskers voor medische procedures mogelijk verbeteren. Ook blijkt dat de consumentenmaskers in sommige gevallen van vergelijkbare of zelfs van betere kwaliteit zijn als niet-N95(/ niet FFP2), chirurgische mond-neusmaskers.

Amerikaanse onderzoekers keken naar de FFE’s van consumenten-, stoffen mond- en chirurgische maskers. Daarnaast wilden ze weten of een aantal veelgebruikte aanpassingen om de pasvorm en/of het comfort van de maskers te verbeteren ook de FFE beïnvloedden. In totaal werden 7 maskers van consumentenkwaliteit en 5 verschillende maskeraanpassingen getest op 1 volwassen mannelijke vrijwilliger. FFE-metingen werden verzameld tijdens verschillende bewegingen van de romp, het hoofd en gezichtsspieren. Dit Amerikaanse Quantitative Fit Testing Protocol duurde ongeveer 3 minuten.

De gemiddelde FFE van de consumentenmaskers varieerde van 26,5% tot 79%, waarbij een 2-laags geweven nylon masker met een aluminium neusbrug dat 1 keer was gewassen, de hoogste FFE scoorde. Hetzelfde mondkapje had ongewassen een FFE van 56,3%. De FFE van medische maskers was 38,5%. De laagste FFE was van het 3-laags geweven katoenen masker. De geteste aanpassingen verhoogden alle de FFE, waarbij het aanbrengen van een panty over het masker, om de aansluiting te verbeteren, de grootste verbetering opleverde. Een meer comfortabele aanpassing was het maken van een knoop in de oorlussen en daarna het naar binnen vouwen van de zijstukjes (FFE 60,3%). Geen van de aanpassingen zorgde voor een FFE die vergelijkbaar was met een N95-masker (FFE 98,4%). Het N95-masker voldoet aan de Amerikaanse N95-norm en is vergelijkbaar met de FFP2-norm van de Europese Unie.

Het lijkt erop dat stoffen mondmaskers ook goed kunnen beschermen, al zijn er grote verschillen gevonden en is het in de praktijk waarschijnlijk lastig te bepalen welk stoffen masker men gebruikt. Het feit dat de aansluiting van een masker per persoon sterk kan verschillen, de enkele proefpersoon en de relatief korte testtijd, maakt dat meer en langer onderzoek onder meerdere deelnemers nodig is. Hoewel het onderzoek werd uitgevoerd op slechts 1 persoon met een relatief korte testduur, ondersteunen de resultaten wel eerdere bevindingen dat de beschermende waarde van maskers hoger is als de maskers beter aansluiten op het gezicht.

 (Bron: JAMA Intern Med, 10 december 2020)

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Reacties

Friday 19th March 2021 — J.C.E. Kellermann Slotemaker

P.S. "Consumentenmaskers blijken in sommige gevallen van vergelijkbare kwaliteit te zijn als of zelfs beter dan niet-N95(/niet-FFP2), chirurgische mond-neusmaskers", nl. met het aanbrengen van een panty over het masker!!!!

Friday 19th March 2021 — J.C.E. Kellermann Slotemaker

De bron 'JAMA Intern Med, 10 december 2020' stelt dat het N95-masker voldoet aan de Amerikaanse N95-norm en is vergelijkbaar met de FFP2-norm van de Europese Unie. Dat is uiterst merkwaardig omdat chirurgisch mondneusmasker 'Type II' dan wel 'Type II/R' niet volledig aansluit op de huid (zogenoemd de fitted filtration efficiency, FFE) en dit masker prima geschikt is voor behandelingen waarbij in ieder geval geen aerosolen vrijkomen. De criteria waaraan de ademhalingsbeschermingmaskers (ABM) FFP2 bij schadelijke stoffen en virussen via aerosolen staat niet in het artikel! Voor de norm FFP2 moeten vermeld staan op het masker zelf: de doorlaatbaarheid van het filtermembraan de 'EN 149:2001' norm en de buitenlaag moet bestand zijn tegen spatten en druppels, de EN 13274-7:2019 norm. Deze maskers zouden door tandartsen en assistenten gedragen moeten worden bij het gebruik van draaiende instrumenten met spraykoeling bijvoorbeeld airrotor, rood-, blauw- en en groen-hoekstuk of ultrasone tandsteenverwijderingsapparatuur. De zijkantlekkage mag niet meer zijn dan 8%. Deze mond-neusmaskers kunnen veelal maximaal 3-4 uur aan één stuk gedragen worden, of tot het moment waarop de ademhalingsweerstand te hoog wordt. Bij de zorg voor meerdere patiënten achter elkaar hoeven maskers dus niet na iedere patiënt gewisseld te worden. Diverse partijen in de verzorging dringen aan op gebruik van dit masker onder aerosole omstandigheden (RIVM). Dit artikel maakt de verwarring compleet omdat er geen defintie wordt vermeld over de diverse consumenten-, stoffen-mondmaskers, chirurgische mond-neusmaskers en de de (ABM) ademhalingsbeschermingmaskers FFP2. Dat is precies hetgene dat mij ook stoort bij het protocol Mondpreventiemaatregelen van de KNMT.