× ABONNEREN

Aantal steekwonden in aangezicht neemt toe in Londen

18 mei 2019 Geen reacties

Mka-chirurgen van het King’s College Hospital in Londen zien een toename in het aantal patiënten met steekwonden van 172 in 2010 tot 478 in 2017. Daarvan waren er 65 getroffen in het hoofd-halsgebied. Aanleiding hiervoor betrof interpersoonlijke of criminele ruzies (54), automutilatie (7) of terroristische aanvallen (4). Het merendeel was man, tussen de 20 en 29 jaar oud. Vrouwen waren juist bij de terroristische aanvallen het merendeel van de slachtoffers. Vuurwapens, keukenmessen, gebroken glas, machetes, een spijkerpistool of zelfs een samoeraizwaard werden gebruikt als wapen. Dit blijkt uit een publicatie in de The Surgeon.

Demografische analyse liet zien dat de meeste slachtoffers afkomstig waren uit districten met de laagste sociaaleconomische status en waar kinderen dagelijks in aanraking komen met aan bende gerelateerd geweld. Tevens viel uit de demografische gegevens op te maken dat het geweld, en dus de criminele netwerken, zich leken te verplaatsen naar bepaalde buitenwijken.

De mka-chirurgen concluderen dat het hoofd-halsgebied een gewild doelwit is voor snij- en steekwonden.

“Trauma's in het gezicht hebben een grote impact, zowel fysiek als psychisch,“ zegt de eerste auteur James Olding in Southwark News van 1 april 2019. De mka-chirurgen verwachten dat de gemakkelijke toegang tot steekwapens en de toegenomen druk op jongeren om zich te bewapenen in de toekomst zal leiden tot een grotere toename in het aantal verwondingen. Olding hoopt verder dat “een beter begrip over de achtergrond en de aard van de verwondingen kan bijdragen om de traumateams beter voor te bereiden op de gevolgen van de toename van het geweld.“

Een aantal van de patiënten die zichzelf hadden gemeld met steekwonden in het aangezicht op de eerstehulppost wilde geen aangifte bij de politie doen. Daarmee zijn deze medische statistieken een goede aanvulling op de bestaande politiegegevens over geweld in de Londense binnenstad.

Aandacht voor de verschillende motieven en achtergronden van de verwondingen kan ook gebruikt worden in de analyse van criminaliteitsgegevens. Hiermee kunnen jonge slachtoffers vroeg geïdentificeerd worden en in een vroeg opgestart hulptraject geholpen worden uit het criminele circuit te stappen.

(Bronnen: Surgeon, 23 februari 2019/Southwark News, 1 april 2019)

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Reacties