× EINDEJAARSACTIE

Amelogenine in tandglazuur brengt sexe van de “Lovers of Modena” aan het licht

21 november 2019 Geen reacties

De Lovers of Modena zijn 2 skeletten die hand in hand begraven liggen op een oude begraafplaats in het Italiaanse Modena uit de vierde tot zesde eeuw na Christus. Direct na de vondst van de begraafplaats in 2009 gingen de media ervan uit dat het paar 2 geliefden zouden zijn en dus een man en een vrouw betroffen. Nu is uit nieuw onderzoek gebleken dat het gaat om 2 mannen.

Het team van onderzoekers uit Italië, Duitsland en de Verenigde Staten koos voor de analyse van eiwitten uit het glazuur van de tanden om het geslacht te bepalen. Het blijkt namelijk dat bij oude en verweerde archeologische opgravingen de voor het geslacht kenmerkende botstructuren, zoals het cranium en het os coxae, niet altijd bruikbaar zijn. Ook DNA heeft niet het eeuwige leven en DNA-onderzoek is kostbaar.

Amelogenine is een eiwit dat door ameloblasten wordt uitgescheiden tijdens de vorming van het glazuur. Amelogenine bestaat uit 2 vormen, AMELX en AMELY waarbij de aanwezigheid van AMELY kenmerkend is voor de mannelijke vorm. Met behulp van massaspectrometrie werd het tandweefsel van de 2 geliefden en 12 andere skeletten geanalyseerd. Uit de analyse bleek duidelijk dat het ging om 2 mannen. Of het om 2 geliefden ging is helaas niet te achterhalen.

(Bron: Sci Rep, 11 september 2019)

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Reacties