× ABONNEREN

Betere smaak na extractie van derde molaren

2 september 2021 Geen reacties

Patiënten bij wie 20 jaar geleden hun derde molaren in de mandibula waren verwijderd, blijken beter in staat smaken waar te nemen dan een controlegroep bij wie de derde molaren niet waren verwijderd.

De verwijdering van derde molaren kan op korte termijn resulteren in een verminderde smaakgewaarwording en een verminderde gevoeligheid. Deze negatieve gevolgen van de extracties zijn meestal na uiterlijk een jaar voorbij. De onderzoekers waren benieuwd naar de langetermijneffecten van de extracties. Daarvoor werd in een in retrospectief opgezet onderzoek een groep van 891 vrijwilligers geselecteerd van wie de derde molaren 20 jaar geleden waren verwijderd. Gedurende deze 20 jaar namen de vrijwilligers deel aan regelmatige smaak- en geuronderzoeken in het Pennsylvania Smell and Taste Center. De test bestond uit 2 sessies waarin de smaken sucrose, natriumchloride, citroenzuur en koffie in 5 verschillende concentraties werden aangeboden. De resultaten werden vergeleken met een controlegroep van 364 deelnemers bij wie de derde molaren niet verwijderd waren.

De testgroep bleek 20 jaar na de extracties, 3 tot 10% beter smaken te kunnen waarnemen. Naar het onderliggende mechanisme van deze schijnbaar positieve bijwerking van de verwijdering van derde moalren kunnen de onderzoekers nog slechts gissen. Ze suggereren dat de traumatische prikkeling van de nervus facialis kan leiden tot hypersensitiviteit en de vorming van nieuwe zenuwen. Daarmee zou op de lange termijn de smaak juist verbeteren. Een alternatieve verklaring is dat het verwijderen van derde molaren ervoor zorgt dat de dempende werking van de nervus facialis op de nervus glossopharyngeus opgeheven wordt. De n. glossopharyngeus innerveert de meeste smaakpappillen en het opheffen van de demping zou dan resulteren in een verbeterde smaak.

Het verrassende positieve effect van de verwijdering van de derde molaren verdient prospectief onderzoek om deze resultaten te bevestigen en het mechanisme van de verbeterde smaak te achterhalen.

 (Bron: Chem Senses, 23 juni 2021)

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Reacties