× ABONNEREN

Bijengif doodt borstkankercellen

15 december 2020 Geen reacties

Het gif van honingbijen heeft een gunstige bijwerking. Het gif en het belangrijkste bestanddeel hiervan, mellitine, kan namelijk agressieve borstkankercellen vernietigen zonder gezonde cellen te beschadigen.

Gif van honingbijen staat bekend om zijn geneeskrachtige werking en wordt al lang gebruikt voor wondheling. Van mellitine was al langer bekend dat het tumorcellen kapot kan maken. In dit onderzoek testten de onderzoekers in lab experimenten of mellitine ook borstkankercellen aanvalt en wat er met de gezonde cellen gebeurt. Voor het onderzoek werd het gif van ruim 300 honingbijen en hommels verzameld.

Het gif bleek dodelijk te zijn voor 2 soorten borstkankercellen die agressief en moeilijk te behandelen zijn: triple negatieve borstkanker en HER2-positieve borstkanker. Deze kankersoorten muteren snel en kunnen resistent worden voor bestaande behandelingen. Het gif drong binnen in de cellen en prikte daar gaatjes in, waarna de celmembranen binnen 60 minuten volledig vernietigd waren. Het gif doodde 100% van de kankercellen en liet de normale cellen onaangetast. Een combinatie van mellitine en chemotherapie werkte daarnaast beter dan chemotherapie alleen, omdat chemotherapie sneller in de geperforeerde cellen kan doordringen. Het gif van hommels had deze eigenschappen overigens niet.

Mellitine had daarnaast nog een effect. Het zorgde er namelijk voor dat de chemische signalen van kankercellen geblokkeerd werden. Deze signalen zijn essentieel voor groei en celdeling.

 (Bron: NPJ Precis Oncol, 1 september 2020)

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Reacties