× EINDEJAARSACTIE

Chocolade geen bewezen trigger voor migraine

16 juni 2020 Geen reacties

Artsen kunnen nog geen aanbevelingen doen over het al dan niet eten van chocolade bij mensen met migraine. Er is, op basis van de huidige literatuur, onvoldoende bewijs dat chocola een trigger zou kunnen zijn voor migraine.

Migraine is een type primaire hoofdpijn met terugkerende aanvallen. Mensen met migraine geven aan dat er bepaalde factoren zijn die een aanval in gang kunnen zetten. De meest populaire, aan voedsel gerelateerde trigger is chocolade. Veel onderzoeken suggereren een verband tussen chocolade en migraine, maar het onderliggende mechanisme is nog onduidelijk. Het is namelijk moeilijk om onderscheid te maken tussen een trigger en een verlangen (craving) als oorzaak van de migraine, omdat het eten van chocolade in veel gevallen het gevolg is van deze craving. Poolse onderzoekers onderzochten de beschikbare onderzoeksliteratuur voor bewijs naar de relatie tussen chocolade en migraine.

Bij 23 van de 25 onderzoeken bleek dat chocolade een migrainetrigger was bij een klein percentage van de deelnemers (1,3 -33%). In 3 provocatieve, dubbelblinde onderzoeken werden echter geen significante verschillen gevonden tussen migraineaanvallen veroorzaakt door het eten van chocolade en het naar chocolade smakende carob (johannesbrood).

De Poolse onderzoekers concluderen dat er een mogelijk verband bestaat tussen chocolade en migraine, maar dat meer onderzoek nodig is om de mogelijke mechanismen, zowel positief als negatief, tussen chocolade en migraine te beoordelen. Tot nu toe is er dus geen bewijs voor dat mensen met migraine chocolade beter kunnen vermijden. Daarnaast levert (pure) chocolade diverse gezondheidsvoordelen, waaronder het migraine remmende effect van magnesium en vitamine B2. De meeste mechanismen lijken eerder gunstig dan ongunstig.

 (Bron: Nutrients, 26 februari 2020)

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Reacties