× ABONNEREN

Experiment professionalisering mondhygiënisten

11 augustus 2020 Geen reacties

De beroepsvereniging van mondhygiënisten, NVM-mondhygiënisten, is 1 juli begonnen met het experiment ‘zelfstandige bevoegdheid mondhygiënist’.

Voor de mondhygiënisten die deelnemen aan dit experiment verandert er niets aan de handelingen die zij uitvoeren. De verandering waar de deelnemende mondhygiënisten mee te maken krijgen, is het wettelijk kader waarbinnen zij behandelingen uitvoeren. De deelnemende mondhygiënisten worden zelfstandig bevoegd om primaire caviteiten te behandelen, te verdoven en röntgenfoto’s te indiceren en te maken. Ze moeten om deze reden wel (tijdelijk) ingeschreven staan in het BIG-register als ‘geregistreerd mondhygiënist’. Tevens zal het tuchtrecht van toepassing zijn.

De herschikking van de taken moet gaan bijdragen aan een doelmatige organisatie van zorg met behoud en verbetering van kwaliteit. De hoop is dat door het experiment met de taakherschikking, de professionaliteit van de zorgverleners optimaler en efficiënter wordt benut en de zorg toegankelijk en betaalbaar blijft. Hierdoor kan de mondzorg wellicht de omslag maken van curatief naar preventief. “Een logische ontwikkeling in de professionalisering van ons prachtige beroep en een belangrijke impuls voor taakherschikking en preventie binnen de mondzorg”, aldus NVM-mondhygiënisten voorzitter Manon van Splunter.

 (Bron: NVM-mondhygiënisten, 30 juni 2020)

Thesaurus woorden bij dit item: Taakherschikking

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor leden).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog