× ABONNEREN

Griepexperts tasten in het duister

20 december 2021 Geen reacties

Grieponderzoekers kunnen na 2 jaar coronapandemie lastig voorspellen of het aankomende griepseizoen heftig wordt of dat er een tweede grieploos griepseizoen komt. Dit staat op Scientias.nl waar grieponderzoeker Robert de Vries (Universiteit Utrecht) aan het woord komt.

Volgens het Europees centrum voor ziektepreventie en –bestrijding (ECDC) was in oktober-november het aantal griepgevallen in de meeste Europese landen nog zeer beperkt. Al circuleerden in Kroatië al veel frequenter griepvirussen dan gebruikelijk voor deze tijd van het jaar. De meeste griepinfecties in dat land bleken veroorzaakt te worden door het A(H3N2)-type, dat vooral gevaarlijk is voor ouderen. Dit wordt geassocieerd met een lagere vaccineffectiviteit. Het ECDC waarschuwt enerzijds voor een heftig griepseizoen, anderzijds kan het niets met zekerheid zeggen.

Volgens De Vries is de onzekerheid het gevolg van het ‘grieploze’ seizoen 2020/2021: “Zo hebben we bijvoorbeeld geen idee hoe het op dit moment zit met de immuniteit van de populatie.” Ook is het lastig te voorspellen welke griepvarianten mogelijk de kop op gaan steken en of de griepprik daar dan goed tegen beschermd. Daarbij komt dat het aantal mensen dat de griepprik haalt dit jaar tegenvalt, dus neemt de kans op veel ziektegevallen toe. Daartegenover staat dat bij een nieuwe ‘harde’ lockdown een tweede jaar zonder griep niet ondenkbaar is.

(Bron: Scientias.nl, 20 november 2021)

(Beeld: Shutterstock)

Reacties