× ABONNEREN

Lichtere bloedverdunners voor mindere complicaties

14 februari 2020 Geen reacties

Wanneer op basis van een genetische test gekozen wordt voor een bepaald soort bloedverdunners voor mensen die een hartinfarct hebben gehad, treden er minder complicaties op. Het risico op een nieuw hartinfarct neemt dan niet toe. Dit blijkt uit het eerste onderzoek ter wereld naar gepersonaliseerde prescriptie van bloedverdunners na een hartinfarct.

In het onderzoek werd gekeken naar een genetische afwijking in het gen CYP2C19. Door de afwijking in dit gen kunnen lichte bloedverdunners bij een derde van de patiënten niet goed geactiveerd worden. Dit vergroot de kans op een nieuw hartinfarct of zelfs op overlijden. Om deze reden worden in de richtlijnen de sterke middelen geadviseerd, ondanks de bijwerkingen. “Veel patiënten hebben hierdoor mogelijk onnodig last van bloedingen als bijwerking, met alle gevolgen van dien. Daarom ben ik jaren geleden met een onderzoeksgroep gestart op zoek naar een behandeling op maat", aldus dr. Jur ter Berg, cardioloog aan het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein en medeonderzoeker.

Bij een acuut hartinfarct is het van belang dat de patiënt zo snel mogelijk een dotterbehandeling ondergaat. De huidige richtlijnen schrijven daarnaast voor dat de patiënt standaard vrij sterke, bloedverdunners (zoals ticagrelor of prasugrel) in moet nemen. Bij patiënten mét de genetische afwijking is dit nodig, maar bij patiënten zonder de afwijking is een lichtere bloedverdunner (zoals clopidogrel), met minder bijwerkingen, toereikend. Voor de bepaling van de afwijking is een snelle uitslag van de genetische test van essentieel belang. De point-of-care-test, op basis van een wattenstaafje met speeksel, gaf binnen een uur de uitslag, waarna de patiënt direct kon beginnen met de passende medicatie.

Door het gebruik van lichtere bloedverdunners nam voor de patiënten zonder afwijking het risico op het krijgen van een bloeding af met ruim 20%. Dit was zonder toename van het risico op overlijden of het ontstaan van een nieuw hartinfarct. Ter Berg: “Meer patiënten zullen meer kwaliteit van leven hebben na een hartinfarct en dat is waar we het allemaal voor doen“.

Vanwege de verminderde complicaties, vervolgbehandelingen en heropnames zullen de zorgkosten wellicht ook dalen. “Het verrichten van zo’n genetische test brengt uiteraard kosten met zich mee. De bloedverdunner met een lichtere werking is echter tot wel 95% goedkoper dan de sterkere middelen”, aldus Ter Berg.

 (Bron: N Engl J Med, 24 oktober 2019 & UMCG, 5 september 2019)

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Reacties