× ABONNEREN

Nieuwe hoogleraren Preventie bij ACTA

10 augustus 2020 Geen reacties

Met ingang van 1 september 2020 zijn er in het kader van het Fenna Diemer-Lindeboom leerstoelenprogramma bij de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) 2 nieuwe hoogleraren aangesteld. Dagmar Else Slot is benoemd tot hoogleraar ‘Preventie in de mondzorg, in het bijzonder de klinische toepassing’ aan de sectie Parodontologie van het ACTA. Bij de sectie Preventieve Tandheelkunde van het ACTA is Monique van der Veen benoemd tot hoogleraar ‘Monitoring in mondgezondheid en preventie’.

ACTA-wetenschapper dr. Dagmar Slot is als eerste mondhygiënist in Nederland benoemd tot hoogleraar. Slot is een internationaal gerenommeerd onderzoeker en heeft een groot aantal klinische onderzoeken gedaan op het gebied van preventie en behandeling van parodontale aandoeningen. Ook heeft zij, met haar specifieke expertise, bijgedragen aan internationale werkgroepen en richtlijnen. Haar leerstoel richt zich op preventie van ziekten van harde en zachte mondweefsels.

Dr. ir. Monique van der Veen studeerde technische natuurkunde en promoveerde op de ontwikkeling van een diagnostisch hulpmiddel voor het detecteren en beoordelen van wortelcariës op basis van fluorescentie. Van der Veen doet onderzoek naar monitoring binnen de mondgezondheid en gepersonaliseerde preventie, gericht op individuen of specifieke groepen. Met de leerstoel wordt onderzoek gedaan naar de preventie van cariës en parodontale aandoeningen, met als doel het vroege begin van de ziekte te bestuderen.

Om de structurele ondervertegenwoordiging van vrouwelijke hoogleraren tegen te gaan, wil de VU met het programma Fenna Diemer-Lindeboom (FDL) leerstoelen, vrouwelijk wetenschappelijk talent spotten en stimuleren door te stromen. De faculteiten kunnen vrouwelijke universitaire (hoofd)docenten voordragen voor de FDL-leerstoel.

 (Bron: ACTA & ACTA, 1 juli 2020)

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor leden).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog