× EINDEJAARSACTIE

Parkinsonpatiënten hebben baat bij thuis sporten

2 december 2019 Geen reacties

Thuis sporten heeft een positieve uitwerking op patiënten met een milde vorm van Parkinson. Het heeft een gunstig effect op de motoriek wat ertoe leidt dat de Parkinsonsymptomen langer wegblijven. Het effect is zodanig groot dat het te vergelijken is met de reguliere Parkinsonmedicatie.

Onderzoek van het RadboudUMC naar de effectiviteit van aërobe oefeningen op het verlichten van motorische symptomen bij patiënten met de ziekte van Parkinson wees dit uit. De 130 aan dit onderzoek deelnemende patiënten werden dubbelblind en at random verdeeld in 2 groepen; een controlegroep die alleen rek- en strekoefeningen deed en een groep die minstens 3 keer per week 30-45 minuten stevig moest fietsen. Het onderzoek duurde in totaal 6 maanden, waarbij beide groepen toegang hadden tot een motiverende app. Een hometrainer werd thuis geïnstalleerd en voorzien van motiverende spelletjes om het sporten uitdagend te houden.

De deelnemers fietsten trouw 3 keer per week waardoor hun motoriek sterk verbeterde. Het effect van de verbeterde motoriek kwam overeen met het effect van de huidige Parkinson medicatie. “We waren blij verrast dat de mensen met Parkinson het fietsen zo goed volhielden. Bovendien was het gunstige effect op de motoriek groot genoeg om klinisch relevant te zijn. Een belangrijke aanvulling op de medicatie”, aldus promovenda Nicolien van der Kolk.

 (Bron: RadboudUMC, 12 september 2019)

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Reacties