× ABONNEREN

Postpartumdepressie verlaagt poetsfrequentie bij kinderen

28 september 2021 Geen reacties

De geestelijke gezondheid van moeders biedt waardevolle screeningsinformatie voor kinderen met een lage tandenpoetsfrequentie om cariës op jonge leeftijd te voorkomen. Kinderen van wie de moeder een postpartumdepressie heeft, lijken namelijk een lagere tandenpoetsfrequentie te hebben.

Het dagelijks tandenpoetsen is een bewezen preventie tegen cariës op jonge leeftijd. De effectiviteit hiervan is echter afhankelijk van de aanwezigheid van ouderlijk toezicht. De interpersoonlijke associatie tussen een lagere tandenpoetsfrequentie en depressie bij volwassenen is algemeen bekend, maar de impact van een postpartumdepressie bij de moeder en het tandenpoetsgedrag bij hun kinderen was echter onbekend. De Japanse onderzoekers wilden met dit onderzoek dan ook het verband bepalen tussen de prevalentie van postpartumdepressie bij moeders en een lagere poetsfrequentie bij hun kinderen van 2 jaar oud.

De gegevens van 84.533 moeder-kindparen uit het Japan Environment and Children’s Study, werden gebruikt. Om de postpartumdepressie van de moeders na 1 maand en na 6 maanden postpartum te kwalificeren, werd gebruik gemaakt van de Edinburgh Postpartum Depression Scale (EPDS). De moeders werden ingedeeld in een van de 4 volgende categorieën: veerkrachtig (postpartumdepressie niet aanwezig), verbeteren (aanwezig 1 maand postpartum), emergent (aanwezig 6 maanden postpartum) en chronisch (aanwezig op beide meetmomenten).

De algemene prevalentie van een postpartumdepressie 1 maand na de bevalling was 13,9% en 6 maanden na bevalling was dit 11,4%. De verhouding voor de groepen veerkrachtig, verbeteren, emergent en chronisch was respectievelijk 81,1%, 7,5%, 5,0% en 6,4%. Van de moeder-kindparen rapporteerde 51,6 % dat ze eenmaal per dag hun tanden poetsten en 0,5% van de kinderen minder dan 1 maal per dag.  De associatie van een postpartumdepressie met een lagere poetsfrequentie bij kinderen had consequent hogere relatieve risico’s. De poetsfrequentie nam toe wanneer de genegenheid van de moeders richting de kinderen sterker werd. De associaties werden echter zwakker wanneer er werd gecorrigeerd voor zelf tandenpoetsen of onder ouderlijk toezicht.

De resultaten van dit onderzoek doen vermoeden dat een postpartumdepressie het vermogen van een moeder om haar kind(eren) regelmatig tandenpoetsen bij te brengen, kan belemmeren. Het onderzoek benadrukt daarmee het belang van mentale steun en management voor moeders. Ook zouden deze factoren, volgens de onderzoekers, meegenomen moet worden bij het beoordelen van de mondgezondheid van kinderen.

 (Bron: Community Dent Oral Epidemiol, 11 juni 2021)

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Reacties