Samenwerken: meer dan de som der delen
Expert uitgelicht
Dr. Gem Kramer werkt als orthodontist bij de Alkmaarse Orthodontisten gevestigd in het Noordwest-ziekenhuis in Alkmaar. Hij is sinds maart 2017 redacteur van het NTVT en had het thema ‘Orthodontie’ (december 2020) onder zijn hoede. Hij was tevens auteur van het NTVT thema-artikel ‘Activator of Herbst: wat is beter?'.
Op welk vlak ligt je specialisatie?
Natuurlijk orthodontie en daarin vooral de multidisciplinaire deelgebieden. Sinds de jaren 1980 ben ik intramuraal werkzaam waar multidisciplinair patiënten met met schisis, oligodontie, craniofaciale afwijkingen en/of andere handicap worden behandeld.
Wat is de belangrijkste ontwikkeling binnen je vakgebied op dit moment?
De mogelijkheden en onmogelijkheden van behandelingen met clear aligners. Al lange tijd is bekend dat met uitneembare dieptrek-aligners orthodontische behandelingen kunnen worden uitgevoerd. Met de verdere invoering 3D-technologie en toepassing van algoritmes op voorspellingen van tandverplaatsingen, is het mogelijk behandelingen virtueel steeds beter te plannen. Met de komst van 3D-printing wordt het mogelijk het gebruik van gebitsmodellen over te slaan. In de toekomst is orthodontische apparatuur in office te printen. Er moet wel worden opgepast dat het belangrijkste, ‘een goede diagnose en behandelplanning’, niet te weinig aandacht gaat krijgen.
Wat houdt je in je werk bezig op dit moment?
Het behouden van een uniek centrum met tandheelkundige specialisaties als topklinische zorg binnen een ziekenhuissetting én daarmee de toekomst voor de bijzondere patiënt in onze regio veilig te stellen.
Welke recente NTVT-publicatie is je het meest bijgebleven en waarom?
Die uit de serie ‘Psychische stoornissen in de mondzorgpraktijk’ het artikel over patiënten met een morfodysfore stoornis. Het doet mij realiseren dat er meer is dan wat het oog ziet en dat we ongemerkt beïnvloed worden door de media die we zelf opzoeken en gebruiken. Ik merk dat jonge patiënten ten aanzien van hun uiterlijk steeds hogere en soms irreële verwachtingen hebben. In de moderne media kan iedereen waarheden zoeken waarin de persoon zich thuis voelt ongeacht of de informatie klopt of niet.
Foto: Joost Hoving
Wat is het eerste dat je leest als het NTVT in de brievenbus ligt?
Na de coverpagina en de inhoud, veelal de achterste pagina’s. Ik heb de neiging van achter naar voren het tijdschrift door te bladeren en in de sectie ‘Actueel’ rond te lezen. Daarna is het stuk redactioneel aan de beurt.
Wat is je belangrijkste boodschap aan de beroepsgroep?
Hou het roer vast en recht. Blijf geïnteresseerd kritisch met je vak bezig. Maak tijd vrij voor de bijzondere patiëntengroepen en blijf naar de wereld om je heen kijken.
Wanneer heb je voor het laatst zelf een wetenschappelijk artikel geschreven?
Op dit moment werk en schrijf ik vooral mee aan artikelen. In 2020 was dat een tweetal. Het eerste betrof het gebruik van een mondhygiëne-app in de orthodontie. Het onderzoek, uitgevoerd door dr. Janneke Scheerman, toonde aan dat het gebruik van een preventie-app naast de gebruikelijke zorg een effectief middel is om de hoeveelheid tandplaque te verminderen bij jonge orthodontiepatiënten (12-16 jaar). De mondhygiëne bleef evenwel suboptimaal. De kennis over mondhygiëne en de intentie beter te poetsen nam wel toe.
Het tweede artikel betrof het effect van lipsluiting op de groei en ontwikkeling van het verhemelte bij enkelzijdige lip- kaak- en verhemeltespleten. Door middel van Z-scores werd het verschil gemeten tussen schisis en controle. Initieel zijn de palatinale of alveolaire afmetingen bij schisisbabies groter dan bij de controlegoep. Door de lipsluiting normaliseerden de afmetingen, maar blijven nog wel groter vergeleken bij de controlegroep.