× ABONNEREN

Supplementen maken gezonde ouderen niet gezonder

13 januari 2021 Geen reacties

Het gebruik van vitamine D, omega-3-vetzuren of een trainingsprogramma voor krachttraining zorgt bij relatief gezonde ouderen niet voor verbetering van de bloeddruk, botbreuken, fysieke prestaties, infectiepercentages of cognitieve functie. Dit blijkt uit een gerandomiseerd, dubbelblind en placebogecontroleerd onderzoek onder 2.157 ouderen in Zwitserland.

De normale aanbevolen hoeveelheid vitamine D voor ouderen van 70 jaar en ouder is 20 microgram per dag, dit komt overeen met 800 IE (internationale eenheden).Voor omega-3-vetzuren wordt aangeraden om 200 miligram per dag binnen te krijgen. De beweegnorm voor ouderen is 2,5 uur matig intensief bewegen en 2 keer per week spier- en botversterkende oefeningen in combinatie met balansoefeningen.

Het doel van dit onderzoek was om duidelijkheid te krijgen in de gezondheidsresultaten van extra vitamine D (2000 IE per dag), extra omega-3 (1 gram per dag) en een trainingsprogramma (3 keer per week krachttraining), afzonderlijk of in combinatie, bij thuiswonende ouderen vanaf 70 jaar zonder ernstige comorbiditeit. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 2.157 70-plussers die voldoende mobiel waren en een goede cognitieve status hadden. Daarnaast mochten de deelnemers geen ernstige gezondheidsproblemen hebben gehad in de 5 jaar voorafgaand aan het onderzoek. De deelnemers werden gerandomiseerd in 1 van de 8 groepen: vitamine D, omega-3 en een krachttrainingsprogramma; vitamine D en omega-3; vitamine D en trainingsprogramma; vitamine D; omega-3 en trainingsprogramma; omega-3; trainingsprogramma; of placebo. De interventie duurde 3 jaar.

Van alle deelnemers voltooide 88% het onderzoek (61,7% vrouw, gemiddelde leeftijd 74,9 jaar). De onderzoekers concludeerden dat geen van de interventies, afzonderlijk of in combinatie, na 3 jaar significante voordelen had voor de systolische en diastolische bloeddruk, botbreuken (exclusief wervelfracturen), fysieke prestaties, infectiepercentages of cognitieve functie. Mogelijk hadden de omega-3 vetzuren wel effect op het aantal infecties (p = 0,02), maar de onderzoekers kozen, vanwege de vele testen, voor een afkappunt dat kleiner was dan p = 0,01 als statisch significant. Het aantal sterfgevallen was 25 en gelijk verdeeld over alle interventiegroepen. De bevindingen ondersteunen eerdere uitkomsten over de effectiviteit van extra vitamine D, omega-3 en krachttraining voor ouderen op de genoemde factoren niet.

 (Bron: JAMA, 10 november 2020)

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Reacties