× ABONNEREN

Vitamine C uit voeding kan risico op hoofd-halskanker verlagen

20 augustus 2015 Geen reacties

Wetenschappers van het Maastricht UMC en de Universiteit Maastricht hebben aangetoond dat vitamine C uit groente en fruit de kans op hoofd- halskanker aanzienlijk kan verlagen. Het effect is het grootst bij mondholtekanker. Er zijn tevens aanwijzingen dat vitamine E een gunstige invloed zou hebben op het voorkomen van dit type tumor. De resultaten van het onderzoek zijn recent verschenen in het American Journal of Clinical Nutrition.

Mondholtekanker is met ruim 1.000 nieuwe gevallen per jaar de meest voorkomende vorm van hoofd-halskanker in Nederland. Alhoewel mondholtekanker vaker bij mannen voorkomt dan bij vrouwen, neemt het aantal nieuwe gevallen per jaar bij vrouwen sterker toe. In 10 jaar tijd is het aantal nieuwe gevallen van mondholtekanker bij vrouwen gestegen met ruim 45%. Bij mannen steeg het aantal gevallen met 16%.

Voor het onderzoek zijn gegevens geanalyseerd uit de Nederlandse Cohort Studie (NLCS). Dit onderzoek bevat gegevens over ruim 120.000 Nederlanders tussen de 55 en 69 jaar die sinds 1986 zijn gevolgd. De onderzoekers hebben niet alleen onderzocht wat het verband is tussen groente en fruit en de verschillende vormen van hoofd-halskanker, maar ook de rol van bepaalde voedingsstoffen. Uit het onderzoek blijkt onder andere dat een hogere inname van vitamine C uit voeding gepaard gaat met een kleinere kans op mondholtekanker en andere vormen van hoofd-halskanker. Er zijn ook aanwijzingen dat vitamine E een verband zou hebben met deze vormen van kanker. Het betreft vitamines uit voeding, niet uit supplementen.

Meer onderzoek is nodig om de mechanismen achter het verband tussen de consumptie van groente en fruit en het risico op de verschillende vormen van hoofd-halskanker beter te begrijpen, maar de bevindingen bieden hoop voor de preventie van deze vormen van kanker.

(Bron: Am J Clin Nutr, 8 juli 2015)

Winkelmandje

Er zitten geen programma's in het winkelmandje