De relatie tussen malocclusie en kauwfunctie

View the english summary Open PDF (492.50 KB)
In de mondzorg kunnen 3 aspecten tot verbetering van de levenskwaliteit leiden: pijnvermindering, esthetische correcties en verbetering van de kauwfunctie. Van deze 3 aspecten kan alleen de verbetering van de kauwfunctie objectief worden gemeten. Hoewel orthodontisten vaak beweren dat ze de kauwfunctie verbeteren, wordt een behandeling zelden geïndiceerd op basis van functiebeperkingen. Ook patiënten koesteren vaak de verwachting dat een orthodontische behandeling hun orale functies verbetert. Kauwen is afhankelijk van diverse anatomische, fysiologische en psychische factoren. De combinatie van al deze factoren kan het voedsel in meer of mindere mate verkleinen. De mate waarin dit gebeurt, wordt de kauwprestatie genoemd. De kauwprestatie is gerelateerd aan de levenskwaliteit omdat deze van invloed is op de voedselselectie, op de kwaliteit van de vertering van het voedsel en op de beleving ofwel het genieten van het eten. Hoe kleiner de voedselpartikels zijn, hoe gemakkelijker de verdere enzymatische verwerking tijdens de latere stadia van de voedselvertering is. Omdat het volgens de auteurs duidelijk is dat malocclusies functiebeperkingen veroorzaken, concluderen zij dat orthodontisten functionele doelen in hun behandelingen zouden moeten inbouwen om de levenskwaliteit van hun patiënten te verbeteren.

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.