Rechtsdraaiende proteasesubstraten lijken bruikbaar voor orale microbiologische diagnostiek

View the english summary Open PDF (1.92 MB)

De huidige methoden voor het identificeren van micro-organismen in klinische materialen zijn tijdrovend, complex of missen sensitiviteit en specificiteit. Daardoor zijn tot op heden nog geen testen beschikbaar voor snelle microbiologische diagnostiek in mondzorgpraktijken. Gebaseerd op het feit dat bacteriën unieke enzymen bezitten voor het metaboliseren van rechtsdraaiende aminozuren is een snelle methode ontwikkeld voor het identificeren van metabool actieve bacteriën. Door gebruik te maken van substraten met rechtsdraaiende aminozuren kon Porphyromonas gingivalis binnen 10 minuten gedetecteerd worden met een specificiteit van 96-100%. Deze methode plaveit de weg naar het ontwikkelen van een snelle orale diagnostische microbiologische test.

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Afb. 2. Voorbeeld van een diagnostische test die is gebaseerd op antilichamen, de speeksel hiv-test. (Bron: OraSure Technologies, Inc)
Afb. 2. Voorbeeld van een diagnostische test die is gebaseerd op antilichamen, de speeksel hiv-test. (Bron: OraSure Technologies, Inc)
Kennistoets
De termijn voor de kennistoets is verlopen
Info
bron
Ned Tijdschr Tandheelkd maart 2013; 120: 164-167
doi
https://doi.org/10.5177/ntvt.2013.03.12199
rubriek
Onderzoek en wetenschap
Multimedia bij dit artikel
Gerelateerd