De conventionele en de digitale afdrukmethode voor kronen en bruggen

View the english summary Open PDF (2.61 MB)

Voor het vervaardigen van kronen en bruggen is een nauwkeurig gebitsmodel nodig. Hiertoe zijn de conventionele en de digitale afdrukmethode beschikbaar. Bij beide zijn een droog gebied en een goede expositie van de preparatiegrenzen vereist. Voor de conventionele afdrukmethode is een elastisch afdrukmateriaal nodig. Elastomeren hebben een betrouwbare detailweergave die in combinatie met een passende starre afdruklepel en een juiste verwerking voor een dimensionaal stabiele afdruk zorgen. Op grond van het aantal gebruikte consistenties van het afdrukmateriaal en het aantal stappen van de afdrukprocedure zijn enkele varianten van de conventionele afdrukmethode te onderscheiden. Bij de digitale afdrukmethode worden de gebitselementen of de implantaten gescand waardoor een digitaal model ontstaat dat direct kan worden gebruikt voor het vervaardigen van kronen en bruggen met behulp van computertechnologie. De digitale afdrukmethode heeft een aantal voordelen ten opzichte van de conventionele afdrukmethode, maar kan niet in alle situaties worden gebruikt.

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Afb. 2. Confectieafdruklepel met macromechanische retentie voor het afdrukmateriaal in de vorm van perforaties en een retentierand.
Afb. 2. Confectieafdruklepel met macromechanische retentie voor het afdrukmateriaal in de vorm van perforaties en een retentierand.
Kennistoets
De termijn voor de kennistoets is verlopen
Info
bron
Ned Tijdschr Tandheelkd juli en augustus 2013; 120: 401-410
doi
https://doi.org/10.5177/ntvt.2013.07/08.13170
rubriek
Thema
thema
Kronen en bruggen
Multimedia bij dit artikel
Gerelateerd