Het Solitaire Mediane Maxillaire Centrale Incisief-syndroom

View the english summary Open PDF (2.97 MB)

Het Solitaire Mediane Maxillaire Centrale Incisief-syndroom is een zeldzame aandoening (prevalentie 1:50.000) waarbij als karakteristiek dentaal kenmerk slechts 1 centrale incisief in de bovenkaak aanwezig is, precies in de middellijn gelegen. Deze incisief is symmetrisch van vorm en manifesteert zich zowel in het melkgebit als in de blijvende dentitie. Het syndroom kan voorkomen als een milde vorm van het brede holoprosencefalie-spectrum, maar kan ook met andere kenmerken zijn geassocieerd. De pathogenese is nog grotendeels onbekend, maar vermoedelijk liggen vooral genetische oorzaken aan de basis van het syndroom. Vroegtijdige herkenning is van groot belang voor bevestiging van de diagnose, verder onderzoek, eventuele behandeling van geassocieerde afwijkingen en juiste erfelijkheidsadvisering. Tandartsen en orthodontisten kunnen hierbij een cruciale rol spelen en moeten daarom in staat zijn de klinische kenmerken van dit syndroom te herkennen en de patiënt op een juiste manier verwijzen voor verdere diagnostiek.

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Afb. 2. Eén centrale, symmetrische incisief in de middenlijn van de bovenkaak met afwezigheid van het labiale frenulum bij een patiënt met het SMMCI-syndroom.
Afb. 2. Eén centrale, symmetrische incisief in de middenlijn van de bovenkaak met afwezigheid van het labiale frenulum bij een patiënt met het SMMCI-syndroom.
Kennistoets
De termijn voor de kennistoets is verlopen
Info
bron
Ned Tijdschr Tandheelkd september 2014; 121: 435-442
doi
https://doi.org/10.5177/ntvt.2014.09.13260
rubriek
Onderzoek en wetenschap
Multimedia bij dit artikel
Gerelateerd