× ABONNEREN

DentTalk podcast

We bieden zowel korte podcasts over specifieke onderwerpen als langere afleveringen met meerdere gasten. 

 

Aflevering 9: Innovatieve technieken in de tandheelkunde
In podcast #9 (publicatiedatum: 31 augustus 2020) gaat NTVT hoofdredacteur dr. Casper P. Bots in gesprek met dr. Joerd van der Meer over innovatieve technieken: Hoe ga ik om met nieuwe technieken? Op welke wijze kan je een endodontisch kanaal het beste desinfecteren, vullen en afsluiten? Joerd van der Meer is werkzaam als endodontoloog in Zwolle en daarnaast geeft hij les en doet onderzoek op het Universitair Medisch Centrum in Groningen. Als NTVT redactielid is hij betrokken bij de nieuwe rubriek ‘Innovatieve technieken’. Wat kunnen we verwachten in deze nieuwe NTVT rubriek?

Aflevering 8: Infectiepreventie en aerosolen
In podcast #8 (publicatiedatum: 27 juli 2020) zijn dr. Catherine M. C. Volgenant en dr. Alexa Laheij te gast. Hoofdredacteur Casper Bots spreekt met hen, op veilige digitale afstand,  over infectiepreventie in de mondzorgpraktijk. Zo worden de KNMT richtlijn ‘Infectiepreventie in de mondzorgpraktijken’ en de ‘Leidraad Mondzorg Corona’ besproken aan de hand van een behandeling. Hoe zit het nu op dit moment met de aerosolen? Welke persoonlijke beschermingsmiddelen werken wel en welke niet? En, waar richt toekomstige onderzoek zich op?

Aflevering 7: Orale geneeskunde
In podcast #7 (publicatiedatum: 29 juni 2020) spreekt hoofdredacteur Casper Bots met prof. dr. Fred Rozema. Rozema is hoogleraar Orale geneeskunde aan het ACTA en het Amsterdam UMC en voorzitter van de Vereniging Tandheelkundige Medische Interactie (VMTI). Op welke gebieden ontmoeten tandheelkunde en geneeskunde elkaar? Wat is de meerwaarde van contact tussen professionals in de mondzorg, de huisarts en de apotheek. En, op welke wijze kan je snel zicht krijgen op de relatie tussen de algemene gezondheid en de mond, oftewel, werkt MTI-scanner al?

Aflevering 6: Stress en burn-out in de mondzorg
In podcast #6 (publicatiedatum: 15 juni 2020) spreekt hoofdredacteur Casper Bots op veilige afstand met dr. Ronald Gorter en Joseph Wouters. Ronald Gorter is gastredacteur van het NTVT juni themanummer ‘Stress en veerkracht’. Hoe herken je overbelasting en wat kan je doen om je veerkracht te vergroten? Kortom, een relevant onderwerp waar je als tandarts of mondhygiënist vroeg of laat tegenaan kunt lopen. Wees het voor, luister en leer.

Aflevering 5: Spoed bij trauma in de tandheelkunde
In podcast #5 (publicatiedatum: 1 juni 2020) gaat hoofdredacteur dr. Casper Bots in gesprek met dr. Leander Dubois, MKA-chirurg en gastredacteur van de NTVT mei-editie met als klinisch minithema ‘Traumatische spoed’. Wat doe je als je net in een lange behandeling zit en doorkrijgt dat een jongen van 15 jaar onderweg is naar de praktijk: gevallen met zijn skateboard, recht op zijn gezicht en daarbij verlies van zijn frontelementen? Leer alles over triage zodat je voorbereid bent op het onverwachte.

Aflevering 4: Wetenschap of mening. Wat is kennis en waar haal je betrouwbare kennis vandaan?
In podcast #4 (publicatiedatum: 25 mei 2020) zijn Jeroen Craandijk en dr. Vincent Zijnge te gast. Hoofdredacteur dr. Casper P. Bots gaat op veilige digitale afstand in gesprek met hen. Waar komt kennis vandaan? Waar is kennis op gebaseerd? Hoe weeg je de waarde van een facebook bericht in het licht van een wetenschappelijke publicatie? Hoe ontstaat kennis? Wat is de waarde van wetenschap? En: telt een mening ook?

Aflevering 3: Tandheelkundige slaapgeneeskunde; er gebeurt meer in je slaap dan je denkt!
In podcast #3 (publicatiedatum: 11 mei 2020) zijn prof. dr. Frank Lobbezoo en dr. Ghizlane Aarab te gast. Hoofdredacteur dr. Casper P. Bots gaat naar aanleiding van hun artikel in de NTVT editie van april, op veilige digitale afstand in gesprek met hen. Kan OSAS leiden tot de dood? Is bruxisme ook goed voor de mens?  Zorgt kauwen echt voor meer doorbloeding van de hersenen? En, hoe belangrijk is goede slaap voor onze gezondheid?

Aflevering 2: Antitrombotica bij bloedige ingrepen
In podcast #2 (publicatiedatum: 6 april 2020) is prof. dr. Fred R. Rozema te gast. Hoofdredacteur dr. Casper P. Bots gaat met hem in gesprek over antitrombotica. Waarom is de KIMO-richtlijn er eigenlijk? Hoe breng je als mondzorgverlener de richtlijn in de praktijk? En bij wie ligt de verantwoordelijkheid rondom ingrijpen in medicatiegebruik? Naast lid van de ACTA-groep Infectiepreventie is Rozema ook hoogleraar orale geneeskunde aan het ACTA en het Amsterdam UMC.
Verder lezen over de richtlijn antitrombotica?  Klik hier
Wanneer wel en wanneer niet stoppen met antitrombotica? Zie samenvatting richtlijn.

Aflevering 1: Het coronavirus in de mondzorgpraktijk
In podcast #1 (publicatiedatum: 2 maart 2020) is prof. dr. Fred R. Rozema te gast. Naast hoogleraar orale geneeskunde aan het ACTA en het Amsterdam UMC is Rozema lid van de ACTA-groep Infectiepreventie. Hoofdredacteur dr. Casper P. Bots gaat met hem in gesprek over het coronavirus. Hoe dien je als mondzorgverlener te handelen nu dit virus zich wereldwijd zo snel verspreidt? Hoe zit het met de symptomen? Is het geven van een hand besmettelijk? Helpt desinfecteren voldoende?
Verder lezen na deze podcast? Zie ook: www.rivm.nl/coronavirus/covid-19 en www.worldometers.info/

 ntvt_podcast_denttalk_1.jpg

Ga naar:
- DentTalk webinar
- DentTalk expert

 

us_uk_apple_podcasts_listen_badge_rgb_1.png

spotify_podcast_badge_blk_grn_330x80.png 

google_podcasts_badge_2x.png

square.jpg

Heb je leuke vragen, onderwerpen of tips voor ons? Laat het ons weten via podcast@ntvt.nl.