× ABONNEREN

Alcoholconsumptie en parodontitis

Sociale tandheelkunde

Door op 08-01-2021
  • Reacties (0)

De WHO ziet het gebruik van alcohol als het op twee na grootste risico voor ziekte wereldwijd en zelfs het grootste risico in landen met een gemiddeld inkomen. Alcoholconsumptie beïnvloedt het immuunsysteem met een breed scala aan nadelige effecten. Een hoge mate van alcoholconsumptie kan cardiovasculaire aandoeningen veroorzaken, maar heeft ook een relatie met overgewicht, kanker, zelfmoord en ongelukken. Bij mensen met ernstig alcoholgebruik werd een toegenomen mate van parodontale botafbraak en gebitselementverlies gezien. Langdurig excessief alcoholgebruik tast het botmetabolisme aan en kan een rol spelen bij uitgebreid botverlies. Het doel van dit onderzoek was door middel van een systematisch literatuuronderzoek en meta-analyse een update te geven van het bewijs van de relatie tussen alcoholconsumptie en de aanwezigheid van parodontitis.

De databases PubMed en Scopus werden doorzocht op in aanmerking komende Engelstalige artikelen, gepubliceerd tot november 2018. De kwaliteit van de onderzoeken werd beoordeeld met de Newcastle Ottawa Scale. Gepoolde odds ratio’s en 95% betrouwbaarheidsintervallen werden berekend voor het risico op parodontitis in relatie tot veel of weinig/geen alcoholgebruik. Heterogeniteit en sensitiviteit werden in de meta-analyse bepaald. Verder werd de publicatiebias beoordeeld.

In totaal werden 29 observationele onderzoeken geïncludeerd. Een onderzoek met 2 verschillende datasets werd als verschillende onderzoeken in de analyse meegenomen. Alcoholconsumptie was significant geassocieerd met het voorkomen van parodontitis (OR = 1,26; CI = 1,11-1,41). In de totale analyse was sprake van heterogeniteit, veroorzaakt door het relatief grote aantal cross-sectionele onderzoeken. Verder waren er aanwijzingen voor publicatiebias. Het is mogelijk dat onderzoekers en tijdschriften een uitgesproken voorkeur hebben voor het publiceren van positieve onderzoeksresultaten en andere resultaten niet voor publicatie aanbieden of afwijzen.

Conclusie. Alcoholconsumptie was gerelateerd aan een hogere prevalentie van parodontitis en moet gezien worden als een parameter in de risico-inschatting voor voorkomen en ernst van parodontitis. Het optreden van publicatiebias zou in toekomstige onderzoeken meer aandacht moeten krijgen.

Bron

Pulikkotil SJ, Muthukumaraswamy SN, Dharamarajan L, Ting Jing K, Vaithilingam RD. Alcohol consumption is associated with periodontitis. A systematc review and meta-analysis of observational studies. Community Dent Health 2020; 37: 12-21.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) J.H.G. Poorterman
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 8 januari 2021
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 128 - editie 1 - januari 2021; 59

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog