× ABONNEREN

Antilichamen tegen parodontopathogenen als voorspellers van mortaliteit

Parodontologie

Door op 04-09-2020
  • Reacties (0)

Onderzoek heeft aangetoond dat 4 clusters van immunoglobulinen G (IgG) in het bloedserum antilichamen zijn voor 19 parodontopathogenen. De doelstelling van dit vervolgonderzoek was de mogelijke associaties tussen deze clusters van IgG en mortaliteit in het algemeen en mortaliteit door cardiovasculaire ziekten in het bijzonder te bepalen.

In de Verenigde Staten is van 1988 tot 1994 een groot onderzoek uitgevoerd naar de gezondheid en de voedingstoestand van een representatieve steekproef van de bevolking, waarbij veel gegevens zijn verzameld. Van die steekproef zijn in 2008 6.491 participanten geselecteerd. Zij waren minimaal 40 jaar oud, hadden geen voorgeschiedenis van kanker en cardiovasculaire ziekten en hun bloedmonsters waren nog beschikbaar. Deze bloedmonsters werden gebruikt om de serumconcentraties van de 4 met kleurencombinaties aangeduide clusters van IgG tegen de 19 parodontopathogenen te bepalen. Tevens werd een serie variabelen geregistreerd die confounders zouden kunnen zijn: ras, opleidingsniveau, inkomen, roken, alcoholconsumptie, body mass index, diabetes mellitus, hypertensie en aantal tandartsbezoeken per jaar. Vervolgens zijn deze personen tot en met 2011 gevolgd op mortaliteit.

Gedurende de vervolgperiode van 23 jaar zijn 2.702 (41,6%) van de 6.491 personen overleden, van wie 810 (12,5%) aan cardiovasculaire ziekten. Diverse associaties werden gevonden tussen de clusters van IgG en mortaliteit, ook na correctie voor de serie potentiële confounders. Belangrijke associaties waren die tussen het cluster oranje-blauw en mortaliteit in het algemeen en mortaliteit door cardiovasculaire ziekten (respectievelijk HR = 0,65; 95% CI = 0,55-0,78 en HR = 0,65; 95% CI = 0,47-0,88). Het cluster oranje-blauw bestaat uit IgG tegen de bacteriën Eubacterium nodatum en Actinomyces naeslundii.

Conclusie. Zodra met vervolgonderzoek is aangetoond dat de gevonden associaties causaal zijn, kunnen de onderzochte antilichamen worden gebruikt als biomarkers voor cardiovasculaire ziekten en het risico op mortaliteit. Wellicht kunnen ze ook fungeren als aangrijppunt voor preventieve interventies.

Bron

Qi J, Zihang Z, Zhang J, et al. Periodontal antibodies and all-cause and cardiovascular disease mortality. J Dent Res 2020; 99: 51-59.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) C. de Baat
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 4 september 2020
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 127 - editie 09 - september 2020; 505

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog