× ABONNEREN

Associaties tussen parodontitis en myocardinfarct

Parodontologie

Door op 04-09-2020
  • Reacties (0)

Gebleken is dat panoramische röntgenopnamen soms gemineraliseerde atheromen in de arteriae carotideae (carotis-atheromen) in beeld brengen. Dit onderzoek had als eerste doelstelling de associaties te bepalen tussen parodontitis en carotis-atheromen bij mensen die wel of niet recent een myocardinfarct hebben doorgemaakt. Een tweede doelstelling was het bepalen van de associatie tussen myocardinfarct en de combinatie van carotis-atheromen en parodontitis.

Deelnemers aan dit in Zweden uitgevoerde casus-controle-onderzoek waren 2 groepen van 562 mannen en 134 vrouwen. De gemiddelde leeftijd in beide groepen was 62,4 jaar en ook de verdeling per woonregio was gelijk. De experimentele groep had in tegenstelling tot de controlegroep een myocardinfarct doorgemaakt. Van alle deelnemers was een panoramische röntgenopname beschikbaar. Hierop werd vastgesteld of carotis-atheromen zichtbaar waren en ook werd via een gestructureerde methode het verlies van alveolair bot rond elk gebitselement gemeten. Op basis van deze metingen werd per persoon het gemiddelde verlies van alveolair bot berekend. Intraoraal voerden de onderzoekers een gestructureerd parodontaal onderzoek uit. De radiografische en klinische gegevens over het parodontium werden samengevoegd tot een zogenoemde parodontale index.

De onderzoekers vonden statistisch significante correlaties tussen carotis-atheromen en de parodontale index, in zowel de experimentele als de controlegroep. Regressieanalyse liet associaties zien tussen myocardinfarct en de combinatie van carotis-atheromen en verlies van alveolair bot. Deelnemers met de combinatie van verlies van alveolair bot en carotis-atheromen hadden een groter risico op een myocardinfarct dan deelnemers met alleen verlies van alveolair bot of alleen carotis-atheromen. In de totale groep deelnemers hadden degenen met een slechte parodontale index vaker carotis-atheromen dan degenen met een goede parodontale index.

Conclusie. Voor mensen met parodontitis die niet bekend zijn met een cardiovasculair risico is de detectie van carotis-atheromen op een panoramische röntgenopname een signaal om ze naar hun huisarts te verwijzen om het cardiovasculaire risico te laten beoordelen.

Beeld: Shutterstock

Bron

Gustafsson N, Ahlqvist J, Näslund U, et al. Associations among periodontitis, calcified carotid artery atheromas, and risk of myocardial infarction. J Dent Res 2020; 99: 60-68.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) C. de Baat
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 4 september 2020
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 127 - editie 09 - september 2020; 505-506

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog