× ABONNEREN

Audiovisuele afleiding bij kinderen met syndroom van Down

Kindertandheelkunde

Door op 09-04-2021
  • Reacties (0)

In de afgelopen jaren blijkt dat afleiding tijdens tandheelkundige behandeling door middel van audiovisuele toepassingen toeneemt. Verschillende onderzoeken tonen aan dat het gebruik van een videobril bijdraagt aan vermindering van stress en angst tijdens tandheelkundige behandeling bij kinderen. Gedragsbeïnvloedingstechnieken blijken ook bij kinderen met een geestelijke beperking te werken. Met dit onderzoek wilden de onderzoekers te weten komen wat het effect was van audiovisuele middelen op het gedrag van kinderen met het syndroom van Down in de tandartsstoel, de stress bij de behandelaar en de duur van de behandeling.

De groep bestond uit 45 kinderen met het Down-syndroom die tandheelkundige restauraties nodig hadden. Hiervan werden 22 kinderen (gemiddelde leeftijd 8,0 ± 1,8 jaar) behandeld met gebruikmaking van de videobril en 23 kinderen, de controlegroep (gemiddelde leeftijd 7,9 jaar ± 1,8 jaar), werden behandeld met gedragsbeïnvloedingstechnieken. Het gedrag van het kind werd beoordeeld met de r-FLACC-schaal (Face, Legs, Activity, Cry, Consolability) waarmee pijn bij kinderen kan worden beoordeeld, en de Frankl-schaal voor de beoordeling van het gedrag. De stress bij de behandelaar werd geëvalueerd aan de hand van de visueel analoge schaal (VAS), daarnaast werd de duur van de behandeling geregistreerd. In de onderzoeksgroep weigerde 64% van de kinderen de videobril te dragen tijdens de gehele behandelduur. De mediane r-FLACC-score was significant hoger (p = 0,015) en significant meer kinderen lieten negatief gedrag zien (68% versus 30%; p= 0,011). Er werd geen significant verschil waargenomen tussen de verschillende groepen in relatie tot de behandelduur, noch tussen de verschillende groepen en de stress bij de behandelaars.

Conclusie. Audiovisuele afleiding met behulp van een videobril bij tandheelkundige ingrepen bij de kinderen met het syndroom van Down blijkt niet zinvol om het gedrag in de tandartsstoel te verbeteren.

Bron

Bagattoni S, Lardani L, Gatto MR, Giuca MR, Piana G. Effects of audiovisual distraction in children with Down syndrome during dental restorations: a randomised clinical trial. Eur J Paed Dent 2020; 21: 153-156.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) D.L. Gambon
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 9 april 2021
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 128 - editie 4 - april 2021; 231

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog