× ABONNEREN

Baanbrekende behandelmethode voor xerostomie

Gerodontologie

Door op 09-10-2020
  • Reacties (0)

Doorlopende bevochtiging van de orale slijmvliezen vindt plaats doordat mucinen en proteïnen in speeksel water vasthouden. Bij een lage speekselsecretiesnelheid en een tekort aan mucinen en proteïnen in speeksel schiet de bevochtiging van de slijmvliezen tekort en ontstaat xerostomie. De to nu toe verkrijgbare visceuze speekselsubstituten bieden onvoldoende soelaas doordat ze niet hechten aan de slijmvliezen. Chitosan-catechol (Chi-C), een polymeer met bewezen mucoadhesieve kwaliteit, werd in vitro getest op bruikbaarheid.

Beeld: Shutterstock

De onderzoekers verzamelden gestimuleerd totaalspeeksel van 4 gezonde proefpersonen en van 4 proefpersonen die het syndroom van Sjögren en dus een beperkte speekselsecretie hadden. Uit elk speekselmonster werd een speekselfilm via een speciale techniek geanalyseerd op zijn mucoadhesieve kwaliteit en op de duurzaamheid van de mucoadhesie. Daarna werd een standaard hoeveelheid van 3 vochtigheidstypen Chi-C aan de speekselmonsters toegevoegd en werd de analyse van speekselfilms herhaald. Met een methode die de frictie van het tongoppervlak op glazuur simuleert, werden metingen verricht onder droge omstandigheden, met de zuivere speekselmonsters als mediair en met de speekselmonsters waaraan de 3 vochtigheidstypen Chi-C waren toegevoegd als mediair. Tot slot werd met gevalideerde methoden de invloed van Chi-C op de erosiediepte in runderglazuur en op de antimicrobiële activiteit van speeksel getest.

Chi-C met de hoogste vochtigheidsgraad realiseerde in beide groepen proefpersonen de beste mucoadhesie en de minste frictie op glazuur. De speekselfilm van gezonde proefpersonen die was voorzien van Chi-C met de hoogste vochtigheidsgraad had een 7 keer langer durende mucoadhesie dan de speekselfim zonder Chi-C van de proefpersonen met het syndroom van Sjögren. Als de speekselfilm was voorzien van Chi-C met de hoogste vochtigheidsgraad bleek de erosiediepte in runderglazuur statistisch significant 44% kleiner dan als geen Chi-C aan de speekselfilm was toegevoegd. Toevoeging van Chi-C bewerkstelligde in de speekselfilms reductie van de kwantiteit van Streptococcus mutans.

Conclusie. Chi-C is een materiaal dat een veelbelovende mogelijkheid biedt om een effectief speekselsubstituut te ontwikkelen.

Bron

Wan H, Vissink A, Sharma PK. Enhancement in xerostomia patient salivary lubrication using a mucoadhesive. J Dent Res 2020; 99: 914-921.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) C. de Baat
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 9 oktober 2020
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 127 - editie 10 - oktober 2020; 584

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog