× ABONNEREN

Beeldkwaliteit draagbaar röntgenapparaat

Radiologie

Door op 06-11-2020
  • Reacties (0)

Het gebruik van röntgenbeelden vergroot in de moderne tandheelkunde de diagnostische en therapeutische kwaliteit. Wereldwijd behoren tandheelkundige röntgenbeelden tot de meest uitgevoerde röntgenologische procedures. Daarmee heeft het ook een significante impact op de levenslange blootstelling van de bevolking aan röntgenstraling, met het risico van het optreden van maligniteiten. Intraorale röntgenapparaten zijn normaal gesproken vast aan de muur bevestigd (wall mounted, WM). Voor specifieke patiëntengroepen (bijvoorbeeld in een verzorgingstehuis of thuis bedlegerig) waren geen röntgenopnamen mogelijk. Sinds kort zijn voor dergelijke situaties draagbare (handheld, HH) röntgenapparaten op de markt. Het doel van dit onderzoek was te bepalen of de beeldkwaliteit van het HH apparaat vergelijkbaar was met dat van een WM röntgenapparaat.

Röntgenopnamen werden gemaakt van een fantoomhoofd met echte gebitselementen met behulp van een HH apparaat (Nomad Pro 2 Kavo Kerr, afb. 1) en een WM unit (Heliodent Plus), door tandartsen, tandheelkundestudenten en tandartsassistenten. Anatomische, radiologische en biologische parameters werden vergeleken om de beeldkwaliteit vast te stellen.

Afb. 1. Nomad Pro 2 met proefopstelling.
(Bron: Oral Radiology)

De resultaten lieten een vergelijkbare beeldkwaliteit zien wat betreft röntgenopnames van frontelementen, premolaren en molaren, en bitewings. Gedurende de onderzoeksperiode van 2 maanden was de blootstelling aan röntgenstraling met de Nomad Pro 2 0,1mSv voor 203 opnames. De röntgenopnamen gemaakt door de tandartsen vertoonden een hogere beeldkwaliteit dan die van studenten en assistenten, vooral voor de molaarregio.

Conclusie. Een draagbaar röntgenapparaat levert een vergelijkbare beeldkwaliteit van röntgenonamen als een gemonteerde unit en is daarmee een beloftevolle aanvulling op de radiologische diagnostiek met name in situaties waarin de gebruikelijke methodiek niet haalbaar is.

Bron

Nitschke J, Schorn L, Holtmann H, et al. Image quality of a portable X-ray device (Nomad pro 2) compared to a wall-mounted device in intraoral radiography. Oral Radiol 2020 [E-pub ahead of print].

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog