× ABONNEREN

Behandelopties bij ectopische eruptie van tweede premolaren

Kindertandheelkunde

Door op 04-09-2020
  • Reacties (0)

Ectopische tweede premolaren kunnen leiden tot impactie van gebitselementen en ruimteverlies in de kaken, en in zeldzame gevallen zelfs tot resorptie van de eerste blijvende molaren. Voor een tandarts is het een uitdaging de optimale behandeling te bepalen.

Het doel van dit onderzoek was verschillende behandelstrategieën van de ectopische tweede molaren te analyseren en indien mogelijk een richtlijn te ontwikkelen die aangeeft welke behandelmethode in welke situatie de voorkeur heeft. Het betrof een retrospectief niet-gerandomiseerd onderzoek aan de hand van de behandeling van 41 ectopische tweede premolaren bij 37 patiënten (24 meisjes, 13 jongens). De data werden verkregen door middel van mondonderzoek, röntgenopnamen (voor, tijdens en na behandeling) en medische anamnese. De behandelopties waren: spontane eruptie, extractie van het melkgebitselement en spontane eruptie, chirurgisch vrijleggen, chirurgisch oprichten van het gebitselement of chirurgisch oprichten van het gebitselement gecombineerd met orthodontische extrusie. Bij de evaluatie werden de volgende factoren geanalyseerd: 1. de mate van wortelvorming, 2. de afstand tussen de rand van de premolaar en de eerste blijvende molaar, 3. de impactiediepte, 4. de inclinatie en 5. de horizontale positie (p = 0,05).

Alleen bij een geringe ectopische ligging corrigeerden de premolaren vanzelf. Op grond van de positie van het gebitselement in de kaak waren andere behandelopties mogelijk: extractie van melkgebitselement (bij impactie < 5 mm, inclinatie < 55°), chirurgisch vrijleggen (bij impactie < 5,5 mm, inclinatie < 95°) of chirurgisch oprichten (bij impactie > 5,5 mm, geen inclinatielimiet). Meisjes hadden vaker ectopische tweede premolaren dan jongens (p = 0,04).

Conclusie. Als er na een korte observatieperiode (3 tot 6 maanden) geen tekenen van zelfcorrectie zijn, is het belangrijk om op grond van de impactiediepte, de inclinatie en de mate van wortelvorming een actieve behandeling te overwegen om een goede eruptie van de gebitselementen te bewerkstelligen.

Bron

Ismail MQ, Lauridsen E, Andreasen JO, Hermann NV. Ectopic eruption of the second premolar: an analysis of four different treatment approaches. Eur Arch Paediatr Dent 2020; 21: 119-127.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) D.L. Gambon
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 4 september 2020
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 127 - editie 09 - september 2020; 503-504

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog