× ABONNEREN

Beoordeling composieten met digitale fotografie versus klinisch

Basiswetenschappen

Door op 09-07-2021
  • Reacties (0)

De beslissing om een restauratie te repareren of te vervangen gebeurt meestal op basis van visuele, tactiele en radiologische informatie. Dit is een kritische beslissing aangezien onnodig de volledige restauratie vervangen leidt tot aanzienlijk meer weefselverlies en een grote stap in de restauratiecyclus (ook wel destructiecyclus genoemd). Klinisch onderzoek is onmisbaar in de diagnostiek van restauraties. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat de beoordeling van restauraties op digitale foto’s van restauraties minstens zo goed zo niet beter kan plaatsvinden. Het doel van dit onderzoek was het vergelijken van klinische beoordelingen met hoge kwaliteit digitale opnamen van posterieure composietrestauraties.

In totaal werden 92 composietrestauraties in de zijdelingse delen klinisch geclassificeerd door 2 beoordelaars op basis van de FDI-criteria (Federation Dentaire Internationale). In dezelfde sessie werden digitale opnamen gemaakt die op een later tijdstip door 2 andere beoordelaars werden geëvalueerd. Alle beoordelaars waren ervaren tandartsen en aan de hand van foto’s gekalibreerd voor het beoordelen van restauraties.

Het niveau van overeenstemming tussen de klinische en fotografische beoordeling varieerde van matig tot goed. Verschillen werden gevonden voor oppervlakteglans, verkleuring, kleurovereenkomst en translucentie, esthetische vormgeving, fractuur, retentie en randaansluiting. Op basis hiervan varieerde de classificatie van de restauratie aanzienlijk. Op basis van directe klinische beoordeling werden meer restauraties als onacceptabel beoordeeld. Echter, in de meerderheid van de gevallen werd dezelfde behandelbeslissing genomen, namelijk reparatie van de restauratie.

Conclusie. Klinische beoordeling van posterieure composietrestauraties lieten meer tekortkomingen, en daarmee meer reden voor reparatie of vervanging, zien dan beoordeling op de digitale opname.

Bron

De Almeida CVVB, Pintado-Palomino K, Fortes JHP et al. Digital photography vs. clinical assessment of resin composite restorations. Odontology 2021; 109: 184–192.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog