× ABONNEREN

Beoordeling van de mondgezondheid door andere zorgverleners

Gerodontologie

Door op 03-07-2020
  • Reacties (0)

In 2005 is voor het laatst een systematisch literatuuronderzoek verricht naar instrumenten waarmee andere zorgverleners dan mondzorgverleners de mondgezondheid van ouderen, en dan nog specifiek demente ouderen, kunnen beoordelen. Sinds die tijd zijn enkele nieuwe instrumenten gepresenteerd. De doelstelling van de onderzoekers was een nieuw systematisch literatuuronderzoek over dit onderwerp te verrichten.

Geraadpleegd werden de elektronische literatuurbestanden PubMed, EMBASE en Cinahl met trefwoorden die terug te voeren zijn op oral health assessments, non-dental healthcare professionals en older people (60+). Het ging om tot en met 13 november 2017 gepubliceerde artikelen. Exclusiecriteria waren: volledige tekst niet beschikbaar, niet Engelstalig, geen rapportage van een origineel onderzoek naar 1 of meer instrumenten voor het beoordelen van de mondgezondheid, instrument gericht op een specifieke deelgroep van ouderen. Om de methodologische kwaliteit van de onderzoeken te beoordelen werd gebruikgemaakt van de ‘Consensus-based Standards for the selection of health Measurement Instruments’ (COSMIN).

De zoekactie leidde tot 557 artikelen. Dit aantal werd gereduceerd tot 153 na het lezen van de titels en de samenvattingen en tot 18 na bestudering van de volledige teksten. In deze 18 artikelen zijn onderzoeken gerapporteerd over de volgende 8 instrumenten: Revised Oral Assessment Guide (ROAG), Minimum Data Set (MDS) die een orale component bevat, Oral Health Assessment Tool (OHAT), The Holistic Reliable Oral Assessment Tool (THROAT), Dental Hygiene Registration (DHR), Mucosal Plaque Score (MPS), Brief Oral Health Screening Examination (BOHSE) en Oral assessment Sheet (OAS). In slechts 5 van de 18 artikelen bleek de methodologische kwaliteit van het uitgevoerde onderzoek in orde. Van de genoemde instrumenten sprongen OHAT en ROAG er positief uit doordat ze bijna alle relevante orale aspecten bevatten en omdat de hiermee uitgevoerde onderzoeken de beste methodologische kwaliteit hadden.

Conclusie. De beschikbare instrumenten waarmee andere zorgverleners dan mondzorgverleners de mondgezondheid van ouderen kunnen beoordelen, zijn beperkt onderzocht. Vooralsnog lijken OHAT en ROAG de meest betrouwbare instrumenten.

Bron

Everaars B, Weening-Verbree LF, Jerković-Ćosić K, et al. Measurement properties of oral health assessments for non-dental healthcare professionals in older people: a systematic review. BMC Geriatrics 2020; 20: 4.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog