× ABONNEREN

Bestrijden van gevoelige tandhalzen

Preventieve tandheelkunde

Door op 04-12-2020
  • Reacties (0)

In de afgelopen jaren is een aantal systematisch uitgevoerde literatuuronderzoeken met en zonder meta-analysen over de effectiviteit van bestrijdingsmiddelen voor gevoelige tandhalzen gepubliceerd. Deze publicaties voldeden volgens de onderzoekers niet aan alle noodzakelijke onderzoeksmethodologieën. Vandaar dat zij een nieuw systematisch uitgevoerd literatuuronderzoek met een netwerk meta-analyse deden naar de effectiviteit van tandpasta’s ter bestrijding van gevoelige tandhalzen. In tegenstelling tot vorige publicaties werden gerandomiseerde klinische onderzoeken (RCT) die zowel tactiel, kou en luchtstroom als pijnstimulus hadden gebruikt, geïncludeerd. Het onderzoek werd volgens de gangbare methodologieën uitgevoerd. De testgroep poetste met tandpasta’s met werkzame bestanddelen zoals kalium, calciumnatriumfosfosilicaat (CSP), strontium, arginine en tinfluoride. De controlegroep poetste óf met een placebotandpasta óf met tandpasta met amine­fluoride, monofluorfosfaat of natriumfluoride. In totaal werden 125 RCT’s (12.541 patiënten) geïncludeerd waarvan 59% door fabrikanten werden gefinancierd .

De uitkomsten hiervan weken niet significant af van vergelijkbare onderzoeken die door instituten werden gefinancierd. Kalium + tinfluoride, CSP en tinfluoride gaven de meeste pijnverlichting ten opzichte van fluoridetandpasta voor tactiele pijnstimulus, CSP voor kou als pijnstimulus en arginine, kalium + hydroxyapatiet en kalium + tinfluoride voor luchtstroom als pijnstimulus.

Conclusie. Met een hoge tot middelhoge betrouwbaarheid en voor de 3 stimuli tezamen was, ten opzichte van fluoride- en placebotandpasta, de tandpasta met CSP het meest effectief om gevoelige tandhalzen te bestrijden.

Bron

Martins CC, Firmino RT, Riva JJ et al. Desensitizing toothpastes for dentin hypersensitivity: a network meta-analysis. J Dent Res 2020; 99: 514-522.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) J.E.F.M. Frencken
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 4 december 2020
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 127 - editie 12 - december 2020; 738

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog