× ABONNEREN

Biologische leeftijd als voorspeller van verlies van gebitselementen

Gerodontologie

Door op 05-06-2020
  • Reacties (0)

Vaak is er een discrepantie tussen iemands chronologische en biologische leeftijd. De doelstelling van dit onderzoek was aan de hand van een geconstrueerde variabele voor de biologische leeftijd een voorspelling te doen van de chronologische leeftijd waarop gebitselementen verloren gaan.

Het onderzoek werd uitgevoerd in het noordoostelijke deel van Duitsland onder 974 dentate mannen en 1.075 dentate vrouwen. Zij namen al 10 jaar deel aan een nationaal gezondheidsonderzoek. Aan het begin daarvan was hun gemiddelde leeftijd respectievelijk 46,2 ± 13,4 en 44,7 ± 13,2 jaar. Onderzoeksvariabelen waren onder andere opleiding, lichaamslengte, -gewicht, -omvang en -vetmassa, systolische en diastolische bloeddruk, handknijpkracht, concentraties in het bloed van fibrinogeen, hemoglobine A1c en lipiden, aantal gebitselementen en verlies van parodontale aanhechting. Aan de hand van deze onderzoeksvariabelen werd via multipele regressieanalyse een variabele ‘biologische leeftijd’ voor mannen en vrouwen geconstrueerd. Vergeleken werden de onderzoeksgegevens van het begin en het eind van de periode van 10 jaar.

Personen die vooraf biologisch relatief jong waren, scoorden aan het eind van de onderzoeksperiode op verlies van gebitselementen, parodontitis, obesitas en ontsteking beter dan verwacht mocht worden op grond van hun chronologische leeftijd. Het tegenovergestelde was het geval bij vooraf biologisch relatief oude personen. Uit de multipele regressieanalyse kwamen 8 onderzoeksvariabelen naar voren als determinanten van de biologische leeftijd: bloedconcentraties van hemoglobine A1c, lipoproteïnen met een geringe dichtheid, triglyceriden en fibrinogeen, tailleomvang, lichaamslengte, bloeddruk en gemiddeld verlies van parodontale aanhechting. De geconstrueerde variabele ‘biologische leeftijd’ bleek een statistisch significant betere voorspellende waarde te hebben voor het verlies van gebitselementen dan de chronologische leeftijd. Voor het verlies van meer dan 2 gebitselementen waren de voorspellende waarden van chronologische leeftijd en ‘biologische leeftijd’ voor mannen respectievelijk 0,75 en 0,81 en voor vrouwen 0,74 en 0,79.

Conclusie. De geconstrueerde variabele ‘biologische leeftijd’ lijkt een goede voorspeller voor het verlies van gebitselementen.

Bron

Meisel P, Pink C, Nauck M, Völzke H, Kocher T. Construction of a biological age score to predict tooth loss over 10 years. J Dent Res 2019; 98: 1096-1102.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) C. de Baat
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 5 juni 2020
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 127 - editie 06 - juni 2020; 385

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog