× ABONNEREN

Botverlies rond implantaat: bacteriële ziekte of verstoorde immuniteit

Implantologie

Door op 09-04-2021
  • Reacties (0)

In dit onderzoek werd nagegaan of de primaire reden voor marginaal botverlies rond implantaten en implantaat falen mogelijk gerelateerd is aan een reactie van het immuunsysteem, en dat het bacteriële infectieproces hierbij van ondergeschikt belang is. Er bestaat wetenschappelijke evidentie over het feit dat zuiver titanium niet biologisch inert is, maar eerder het immuunsysteem van het lichaam triggert. Of een implantaatbehandeling al dan niet succesvol is, hangt in hoge mate af van de immunitaire/inflammatoire verdediging tegen bacteriën.

Biologische modellen, zoals ligatuuronderzoeken, hebben ten onrechte aangenomen dat de primaire oorzaak van marginaal botverlies te wijten is aan een bacterieel proces. In werkelijkheid is deze infectieuze component ondergeschikt aan de immuunreactie veroorzaakt door het inbrengen van een lichaamsvreemd voorwerp (het titanium implantaat). De verstoring van deze immunologische balans kan leiden tot marginale botverlies. Dit botverlies kan eveneens optreden bij afwezigheid van bacteriën (afb. 1).

Afb. 1. De meeste implantaten vertonen geen, of slechts een beperkte mate van marginaal botverlies (a,b). In uitzonderlijke gevallen verergert dit botverlies door een verstoorde balans in het immuunsysteem van de patiënt. Hierdoor is de reactie tegen bacteriële infiltratie verstoord wat uiteindelijk leidt tot verlies van het implantaat op lange termijn (c).
Illustrator: Frans Hessels

Conclusie. Marginaal botverlies en dreigend implantaat falen kunnen niet goed in kaart worden gebracht zonder een duidelijk beeld te hebben van de immunologisch weefselreacties die ontstaan door het plaatsen van een titanium implantaat.

Bron

Albrektsson T, Dahlin C, Reinedahl D, Tengvall P, Trindale R, Wennerberg A. An imbalance of the immune system instead of a disease behind marginal bone loss around oral implants: position paper. Int J Oral Maxillofac Implants 2020; 35: 495-502.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) J. D'haese
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 9 april 2021
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 128 - editie 4 - april 2021; 230

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog