× ABONNEREN

Bruikbaarheid van een biofilmzuiger bij het verwijderen van tongbeslag

Algemene ziekteleer

Door op 09-10-2020
  • Reacties (0)

In Zwitserland heeft een groep onderzoekers een biofilmzuiger ontwikkeld om tongbeslag te verwijderen ter preventie van halitose. Bij een groep kinderen is aangetoond dat zij goed overweg konden met deze biofilmzuiger (zie bladzijden 60-61 van de januari-editie). In vervolg hierop is bij een groep volwassenen de bruikbaarheid van de biofilmzuiger vergeleken met die van een tongschraper.

Een groep van 100 19- tot 31-jarige patiënten van een universitaire mondzorgkliniek participeerde vrijwillig. Bij alle participanten reinigde een mondzorgverlener de tong, aselect de ene lengtehelft met de biofilmzuiger en de andere lengtehelft met een tongschraper. De tongschraper was voorzien van een apparaat dat hetzelfde geluid maakt als de biofilmzuiger. Gedurende de interventie die 40 seconden per tonghelft duurde, hielden de participanten hun ogen gesloten zodat zij niet konden zien welke methode per tonghelft werd toegepast. Voor en na de interventie werd een foto gemaakt om met behulp van de Winkel-tongindex per tonghelft de hoeveelheid tongbeslag te bepalen. Na de reiniging gaven de participanten per tonghelft visueel analoog een beoordeling van hun ervaring weer op een lijn van 10 centimeter lengte. Tot slot werd gevraagd welke reinigingsmethode hun voorkeur had en of zij de reiniging een tweede keer zouden laten uitvoeren.

Beide reinigingsmethoden resulteerden in een statistisch significante reductie van de Winkel-tongindex. Met de biofilmzuiger was de reductiefactor 0,63 en met de tongschraper 0,68. Dit verschil was niet statistisch significant. De gemiddelde visueel analoge ervaringsscore bedroeg 6,8 ± 1,8 met de biofilmzuiger en 6,9 ± 2,0 met de tongschraper. Bij 53% ging de voorkeur uit naar de tongschraper, bij 36% naar de biofilmzuiger; de overigen hadden geen voorkeur. Slechts 5 participanten wilden de tongreiniging niet nog een keer ondergaan, ongeacht de toegepaste methode.

Conclusie. Hoewel de voordelen van de biofilmzuiger ten opzichte van een tongschraper beperkt zijn, lijkt de biofilmzuiger een bruikbaar apparaat, vooral voor professionele verwijdering van tongbeslag.

Bron

Rhyn S, Zürcher A, Ortiz V, Filippi A. The efficiency and acceptance of a suction tongue-cleaning device in adults. Swiss Dent J 2020; 130: 4 feb [E-pub ahead of print].

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) C. de Baat
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 9 oktober 2020
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 127 - editie 10 - oktober 2020; 582

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog