× ABONNEREN

Cariës, erosieve gebitsslijtage en kinderen met obesitas

Kindertandheelkunde

Door op 04-10-2019
  • Reacties (0)

De consumptie van grote hoeveelheden fermenteerbare koolhydraten, bijvoorbeeld de intake van zoete dranken vormt een groot risico bij het ontstaan van overgewicht en obesitas. Frisdranken en vruchtensappen, hoog in suiker en met een lage pH, zouden een risicofactor kunnen zijn bij het ontstaan van cariës en erosieve gebitsslijtage bij kinderen met overgewicht en obesitas. Het doel was van dit onderzoek was de prevalentie en de ernst van erosieve gebitsslijtage en cariësactiviteit te analyseren bij kinderen en adolescenten met overgewicht, obesitas en extreme zwaarlijvigheid in vergelijking met kinderen met een normaal gewicht en na te gaan of er een ​​mogelijk verband was tussen obesitas en erosieve gebitsslijtage en cariës.

Bij 223 kinderen van 4-17 jaar werden 1.476 melk- , en 4.110 permanente gebitselementen beoordeeld, gebruikmakend van gestandaardiseerde tandheelkundige­ indices (BEWE, ICDAS, DMFT/dmft). Aan de hand van een vragenlijst werd inzicht verkregen in demografische en sociaal-economische gegevens, eetgewoonten, mondhygiëne, fluoridegebruik en de medische voorgeschiedenis. De BMI werd bepaald in relatie tot leeftijd en geslacht. Statistische analyses werden uitgevoerd met behulp van chi-kwadraat- en Kruskal-Wallis-testen en de logistische en lineaire regressie-analyse. Om een ​​mogelijk te verband tussen obesitas en erosieve gebitsslijtage en cariës te bepalen werden de chi-kwadraat- en de Spearman-correlatietest uitgevoerd (p < 0,05).

Erosieve gebitsslijtage en cariësactiviteit was bij melk- en blijvende gebitselementen significant hoger bij kinderen met obesitas en extreme obesitas in vergelijking met kinderen met een normaal gewicht (p < 0,05). Een hogere BMI, de leeftijd, het geslacht en de consumptie van erosieve snacks/dranken vormden statistisch significante risicofactoren voor erosieve gebitsslijtage. Een hogere BMI, de leeftijd, sociaal-economische factoren, slechte tandenpoetsgewoonten en consumptie van cariogene dranken vormden significante cariësrisicofactoren. Erosieve gebitsslijtage en cariës vertoonden een zwakke correlatie bij kinderen met (extreme) obesitas (Φ = 0,110 tot 0,248) in het blijvend gebit.

Conclusie. Een hogere BMI bij kinderen en adolescenten zorgt voor een groter risico op erosieve gebitsslijtage en cariës.

Bron

Tschammler C, Simon A, Brockmann K, Röbl M, Wiegand A. Erosive tooth wear and caries experience in children and adolescents with obesity. J Dent 2019; 83: 77-86.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) D.L. Gambon
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 4 oktober 2019
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 126 - editie 10 - oktober 2019; 541-542

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog